Noorden pakt regie op economie van de toekomst

DEN HAAG – Noord-Nederland hield op 22 mei in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het netwerkevent 'Noord in Nieuwspoort' om de kracht van Noord-Nederland binnen Nederland en Europa te laten zien. Doel van de bijeenkomst was om te ervaren dat samenwerking tussen kennisinstellingen, ondernemers en overheden binnen Noord-Nederland leidt tot innovatie op Europese doelstellingen. Voor het politieke, ambtelijke en andere netwerk in Den Haag is de boodschap: Noord-Nederland en Europa doen ertoe.

Het Europese EFRO-fonds is smeermiddel in de innovatieve regionale economie

Noord-Nederland wil met dit event haar Haags netwerk laten zien wat de toegevoegde waarde is van Europees geld voor de economische structuur van het noorden. Het creëert daarmee innovatie en impact voor Nederland, voor Europa en voor de wereld. Tijdens het event stond het initiatief Innofest centraal, een innovatieomgeving binnen festivals waarin ondernemers, ontwerpers en studenten hun ontwerpen en prototypes kunnen testen. Innofest is beloond met de European Enterprise Promotion Award in 2017 voor ‘het beste ondernemende idee’. Dit initiatief was niet mogelijk geweest zonder de Europese EFRO-middelen die Noord-Nederland tot haar beschikking heeft.

Het Noorden bruist van ideeën, ondernemerschap en toonaangevende (sociale) innovaties. Bijzonder van het Europese EFRO-programma is dat kennisinstellingen, ondernemers en overheden gezamenlijk vorm geven aan innovatie en sociale en economische structuurversterking op regionaal niveau. Uit de afrekening van het EFRO-programma van de periode 2007-2013 blijkt dat ondernemers en andere organisaties daar het drievoudige bijleggen. Met 122 miljoen euro (in de periode 2014-2020) voor innovatie in het mkb komt Europees geld, inclusief rijkscofinanciering, goed terecht in Noord-Nederland. Een multiplier van jewelste. ‘Wij laten vanuit Noord-Nederland graag zien wat de Europese fondsen hebben opgeleverd op bijvoorbeeld het gebied van innovatie. We hebben daar prachtige voorbeelden van zoals Innofest. Het blijft essentieel dat dit soort middelen beschikbaar blijven voor Noord-Nederland, aldus Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in de provincie Drenthe en voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Tijdens het event is de beoogde lancering van een Economic Board Noord-Nederland aangekondigd als opvolger van de Noordelijke Innovation Board en de Bestuurscommissie Economische Zaken van Noord-Nederland. Dit wordt de eerste landsdelige Economic Board van Nederland waarin ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen koers zetten naar de toekomstige economie van Noord-Nederland.

Sterk Noord-Nederland weet wat ze wil

Hoe sterk Noord-Nederland is en wat de ambitie van Noord-Nederland is voor Nederland en Europa, is omschreven in de Kansenkaart van Noord-Nederland. Deze Kansenkaart is online te vinden op www.sterknoordnederland.nl. Tijdens het event is de Kansenkaart overhandigd aan de aanwezige Kamerleden en bewindspersonen door Jetta Klijnsma.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *