Noordelijk Film Festival gaat door met Drive-in-Cinema

LEEUWARDEN – Het Noordelijk Film Festival staat gepland voor 11 t/m 15 november 2020. Om het festival door te kunnen laten gaan en zoveel mogelijk mensen op een coronaveilige manier te kunnen laten genieten van films, wordt vijf dagen lang een grote Drive-in-Cinema opgetuigd op het Wilhelminaplein. 

“De Drive-in-Cinema is het perfecte alternatief voor film- en festivalbeleving in coronatijd,” zegt artistiek leider Fredau Buwalda. Het is een ‘old-school’ concept met nostalgische charme, maar tegelijkertijd relevanter dan ooit, want het biedt een intieme, veilige en verantwoorde, maar toch ook een unieke, grootschalige en gezamenlijke beleving van film op groot doek, zoals het hoort.

Door de huidige coronamaatregelen wordt de publiekscapaciteit in de filmzalen waar het festival normaliter plaatsvindt drastisch verminderd. In Slieker, waar op dit moment weer gewoon films worden vertoond, kunnen nu per filmronde maximaal 53 mensen plaatsnemen op de 162 stoelen die het filmtheater met drie zalen telt. In Stadsschouwburg De Harmonie kunnen straks ongeveer 500 mensen toegestaan worden, verdeeld over de drie grote zalen. Met de Drive-in-Cinema wordt een deel van het tekort opgevangen en kunnen met name ook kwetsbare mensen op een volledig coronaveilige manier het festival beleven. 

Voor de Drive-in-Cinema plaatst de organisatie op de vijf avonden van het festival een groot doek van zeker 15 meter op het Wilhelminaplein voor het Fries Museum. Vervolgens kunnen bijna 100 auto’s met voldoende tussenruimte plaatsnemen op het plein. Omdat het in november al vroeg donker is, worden er elke avond twee films vertoond, waarbij het geluid binnenkomt via een radiofrequentie. Voor het voorprogramma (inrijprogramma) wordt de samenwerking gezocht met andere culturele partijen en makers. Toegangskaarten zullen rond de 25 euro per auto kosten, waarbij je idealiter met twee personen in een auto geniet van de film. 

Om de publieksstromen in De Harmonie en Slieker te spreiden en reguleren, zorgt het festival voor een aangepaste programmering waarbij de in- en uitloop van de verschillende zalen nooit gelijktijdig plaatsvindt. De kaartverkoop wordt dit jaar volledig online gehouden en op de festivallocaties worden diverse maatregelen genomen om het zo veilig en verantwoord mogelijk te laten verlopen. Daarbij wordt uiteraard ook op de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers gerekend. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *