Nog nooit zo laat een officiële hittegolf

WAGENINGEN – De warmste 25 augustus ooit gemeten, net niet de warmste 26 augustus ooit, en vandaag ook weer de warmste 27 augustus in De Bilt: het werd om 12:40 uur 30,0 graden op het landelijke hoofdweerstation en daarmee is de officiële hittegolf compleet. Samen met de twee zomerse dagen daarvoor is er volgens MeteoGroup nu aan alle criteria voldaan. Nog nooit is dat zo laat in het jaar voorgekomen. 

Tot nu toe stamde de meest late hittegolf uit 2001. Die viel tussen 22 en 26 augustus. Aangezien het ook morgen nog zomers warm belooft te worden, zal de huidige hittegolf van 23 tot en met 28 augustus dus als de meest late de boeken in gaan.

Dagrecord

Daarbij zijn er ook weer diverse dagrecords gesneuveld, al is dat gevoelsmatig al bijna niet meer bijzonder. In deze hittegolf sneuvelde in De Bilt al het dagrecord van 25 augustus. Maandag 26 augustus kwam dat station daarvoor 0,2 graden te kort. Het heeft er alle schijn van dat het record van 27 augustus ook gaat sneuvelen. Dat staat nu op 31,2 graden staat en stamt uit 1964. MeteoGroup verwacht vanmiddag een temperatuur van 32,2 graden in De Bilt.

Tweede officiële hittegolf

Het is de tweede hittegolf van het jaar. Die van juli staat ons nog helder voor de geest, toen de hoogste temperatuur aller tijden in Nederland werd gemeten: 40,7 graden. 

In juni hadden we ook al een periode van tropische hitte. Regionaal kwam het wel tot een hittegolf (Arcen en Volkel), maar in De Bilt lukte dat niet. Gisteren kwam het in Eindhoven, Arcen, Volkel, Gilze-Rijen, Hupsel en Twente al tot een regionale hittegolf. 

Wadden

Op de Wadden is het tussen de 27 tot 28,5 graden.

Bron: MeteoGroup en eigen redactie

⇒ lees hier over de Herfst

⇒ lees hier over Hittegolf

lees hier over Zonnesteek

lees hier over Zomer

⇒ lees hier over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *