Nog een fototentoonstelling Waddenfoto’s tijdens Sail Amsterdam

LAUWERSOOG – Slow Food Nederland en Goede Vissers presenteren tijdens SAIL Amsterdam 2015 gezamenlijk de foto-expositie 'Kustvissers', over visserij op de Waddenzee en langs de Noordzeekust. Het vissersschip TS31 komt speciaal een week van het Wad af om de expositie te huisvesten en ligt van 19 tot en met 23 augustus afgemeerd aan de kade van de NDSM-werf bij duurzaam festival KAAP de Groene Hoop in de Groene Oceaan. Daar staan tijdens SAIL de thema’s duurzaamheid, techniek en innovatie centraal. Aan boord van de TS31 zijn bij de expositie Waddensnacks, Noordzeelekkers te nuttigen en vertoning van films en dia's over kleine kustvissers in Nederland en elders in de wereld te zien. Helemaal Slow Fish aan boord en aan de kade.

De expositie bestaat uit 3 zwart-wit foto's van Kadir van Lohuizen, op 3 afzonderlijke doeken van ruim 2 meter hoog die buiten worden geplaatst, en in het ruim van de TS31 20 kleurenfoto's van Fokke van Saane. Gezamenlijk geven de foto's een krachtig beeld van het leven op zee van kleine staand wantvissers, handlijnvissers, garnalenvissers en kokkelvissers. Aan boord van de TS31 zullen dia's en films worden vertoond van kleine kustvisserijen in Nederland en elders in de wereld. Met de expositie wordt benadrukt dat de kleine kustvisserij al eeuwenlang onderdeel is van de Nederlandse cultuur en van het leven aan de kust. Slow Food Nederland verzorgt daarbij informatie over Slow Fish vanuit het centrale thema "Samen zijn we verantwoordelijk voor gezonde zeeën, rivieren en kanalen".

Bij de expositie worden Waddensnacks en Noordzeelekkers geserveerd uit de keuken van restaurant 'tAiland te Lauwersoog. Buiten is ook de Goede Vissoep van restaurant Merkelbach verkrijgbaar.

Goede Vissers

Goede Vissers is een informeel collectief van vissers dat wordt gesteund door een kleine stichting. Doel van Goede Vissers is het bevorderen van goede visserijpraktijk door het creëren van korte transparante ketens met meerwaarde voor de visser. Goede Vissers legt een verbinding tussen chefs, consumenten en vissers en koppelt het verhaal van de visser aan het product. 

Slow Food en Slow Fish

Slow Fish is een programma van Slow Food voor verantwoorde kleinschalige visserij. Vis is een belangrijke wilde voedselbron en vissen zijn deel van kwetsbare ecosystemen, net als onze visserijgemeenschappen. Samen zijn we verantwoordelijk voor zeeën, meren, rivieren en kanalen. Zij vormen een gemeenschappelijke bron van welvaart en voedsel. Denk daarom na als je vis eet. Kies lokale vis uit het seizoen en ken je visser. Slow Food organiseert een breed scala aan internationale projecten, wereldwijde campagnes en evenementen voor een beter voedselsysteem. Wereldwijd steunt het netwerk lokale visserijgemeenschappen door het uitwisselen van kennis en door hun problemen in een bredere internationale context te plaatsen, met respect voor de grote complexiteit en verscheidenheid ervan.

De expositie is tijdens SAIL doorlopend te bezichtigen. Bijzonderheden zoals filmvertoningen of speciale optredens worden bekend gemaakt via de website www.goedevissers.nl en op de Facebook pagina van Goede Vissers.

⇒  lees hier over die andere tentoonstelling van de wadden op Sail Amsterdam

⇒ lees hier het hele artikel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *