Nieuwe plant ontdekt op Ameland

BALLUM – Op het groene strand bij Ballum is een plantje ontdekt dat nog niet eerder in Nederland is aangetroffen. Het is kliflamsoor, dat op het gewone lamsoor lijkt dat daar ook groeit, maar dat een andere kleur heeft, meer violet dan paars, en op een kleiner bladrozet staat.

Op het groene strand bij Ballum, het meest dynamische stukje Nederland, hebben zich in vijftien jaar tijd ongeveer 120 soorten planten gevestigd. De laatste aanwinst is het kliflamsoor, dat afgelopen week door Gerard Dirksen van Natuurmuseum Nijmegen werd ontdekt.

Klifslamsoor komt voornamelijk op de kliffen van Engeland en aan de Bretonse kust voor. De plantjes op het strand van Ballum vormen een voorpost, ze zijn de meest oostelijke en noordelijke exemplaren van hun soort. Bioloog Johan Krol van Natuurcentrum Ameland vermoedt dat ze met de stroom zijn meegedreven naar Ameland en op het groene strand een goede bodem vonden om te ontkiemen.

Deze lamsoor is net als de gewone lamsoor niet te eten. De variant die we in de winkels aantreffen en die worden verkocht als lamsoor, zijn in feite de bladeren van zeeasters.

lees hier over het groene strand en Beleefstrand Ballum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *