Nieuwe kans op all-time hitterecord 

WAGENINGEN – Precies een jaar na de recordhitte van juli 2018, kan Nederland zich weer opmaken voor extreem hoge temperaturen. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier.

Alles heeft te maken met ontwikkelingen die nu al gaande zijn. Een groot hogedrukgebied, ten westen van Afrika op de oceaan, krijgt in de loop van dit weekend een eerste uitloper richting Europa. Vervolgens ontstaat daaruit boven ons continent ook een groot hogedrukgebied. Met tegelijkertijd langs de flanken ervan bij ons aanvoer van hete lucht. Extreem hete lucht zelfs.

Extreem hete lucht

De meeste computermodellen berekenen woensdag temperaturen tussen 32 en 37 graden. En donderdag waarden tot 38 graden. De in de modellen aangevoerde luchtsoort is zelfs zo heet, dat het kwik normaal gesproken onder de getoonde omstandigheden zelfs nóg iets hoger zou uitkomen. 

Onzekerheid

In werkelijkheid is de verwachting momenteel wel iets onzekerder dan de berekeningen aangeven, omdat donderdag nog 5 dagen ver weg is. En dergelijke extreme omstandigheden vrijwel altijd leiden tot plotselinge wijzigingen in de atmosfeer boven West-Europa. Er zijn al signalen dat er in West-Frankrijk mogelijk op grote schaal een zeewind gaat opsteken, die niet lang daarna ook bij ons koelere lucht doet binnenstromen. Iets wat we wel vaker zien in dit soort extreem hete situaties. Dat gebeurde ook bijvoorbeeld tijdens de ook al zo warme periode, eerder deze zomer, eind juni. Desondanks werd het voor het draaien van de wind nog wel heet: 36,5 graden in Hupsel. Het all time temperatuurrecord van 38,6 graden bleef dus echter gemakkelijk staan. 

Nieuwe reële kans

Veel computerberekeningen zijn niet fijnmazig genoeg om een dergelijk ‘risico’ zo ver van te voren al goed op te pakken. Maar dat we extreme hitte voor de kiezen krijgen deze week, met temperaturen tot ruim boven de 35 graden, is wel duidelijk. En een nieuwe reële kans dat het all-time temperatuurrecord uit 1944 benaderd wordt, die is er zeker. 

Bron: MeteoGroup

lees hier Zomer, wanneer begint het – 20 of 21 juni

lees hier over zonnesteek en hitteberoerte

lees hier over Zonkracht en uv-straling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *