Nieuwe haan voor toren St. Clemenskerk op Ameland

NES – Deze week komt de haan terug op de toren van de Clemenskerk. Een hoogtepunt in de herbouw van de kerk.

Friso Bouwgroep realiseert in opdracht van Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland de restauratie van de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. In februari 2013 verwoestte een brand de historische kerk. De restanten van de kerk bleven ruim een jaar onaangeroerd. In oktober 2015 startte Friso met de intensieve herbouwklus. 

Nieuw gouden haantje 

Tijdens de brand werd een groot deel van de kerk verwoest. Ook het kerkhaantje dat elke dag de windrichting op het eiland aangaf verdween in de brandende resten. Later werd de haan in stukken teruggevonden. De schoolkinderen van de naastgelegen Kardinaal de Jongschool namen na de brand gelijk het heft in handen om geld in te zamelen voor een nieuwe gouden haan. Met verschillende acties, waaronder een flessenactie en het verkopen van haantjes, werd geld ingezameld. Dit leverde ruim €2.200,- op waarmee een nieuwe haan gemaakt kon worden. Leidekkersbedrijf Koenders uit Neede maakte op basis van oude onderdelen een nieuwe haan. Daarna is de haan door meesterschilder Johan Verbeek uit Wijckel verguld. Vrijdag 27 mei wordt de haan door ruim 190 schoolkinderen aangeboden en door Friso opnieuw op de toren van de kerk geplaatst. Daarna zal ook de nieuwe luidklok teruggeplaatst worden in de toren. 

Uitdagende restauratieklus 

Naast het herstel van het haantje werden onlangs ook de nieuwe dakelementen en de vieringtoren aangebracht. Dit waren voor Friso Bouwgroep de meest uitdagende onderdelen van het project. De dakelementen zijn bij Friso in eigen huis geprefabriceerd en daarna naar het eiland getransporteerd. “De uitdaging van deze restauratieklus zat hem vooral in de dakconstructie. Een enorm precies werk, omdat alles exact moet passen. En natuurlijk ook spectaculair om die grote dakelementen in één keer de  lucht in te  hijsen”, zegt projectleider Jelmer Boersma van Friso Restauratie. “Datzelfde kunstje deden we dinsdag 29 maart met het dak van het koor, ook wel de vieringtoren genoemd. De gehele toren werd in één keer op de kerk geplaatst, kortom een spectaculaire maar zeker ook bijzondere restauratieklus”. 

Binnenkant wordt gemoderniseerd

Naast het plaatsen van nieuwe elementen kan er ook een groot gedeelte van de kerk hersteld worden. Omdat het complete casco tijdens de brand overeind is gebleven wordt de kerk letterlijk ‘aan alle kanten’ gestut. Het metselwerk wordt gerestaureerd en er worden nieuwe profielstenen geplaatst. Zo worden de muren geschikt gemaakt voor dubbele beglazing. De binnenkant van de kerk wordt gemoderniseerd. Er komt een nieuwe natuurstenen vloer, isolatie en nieuwe wandafwerking. De kerk blijft als kerk in gebruik, maar zal daarnaast ook gehuurd kunnen worden. De verwachting is dat de kerk in de loop van 2016 weer in gebruik kan worden genomen.

Zo authentiek mogelijk bouwen

De kerk, een ontwerp van de beroemde architect Cuypers, is gebouwd in 1878. Door de brand is het grootste deel van de kerk verwoest, maar er zijn voldoende monumentale resten om het monument in ere te herstellen. Het oorspronkelijke ontwerp wordt dan ook zo authentiek mogelijk weer opgebouwd.

⇒ tik Clemenskerk of haan in bij ZOEKEN om meer over de kerk en de haan te lezen

 lees hier meer over de kerk, de brand en het herstel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *