Nieuw plan Recreatieterreinen Hollum

BALLUM – Elke tien jaar moeten bestemmingsplannen tenminste eenmaal herzien worden. Het plan voor de Recreatieterreinen Hollum was aan de beurt. In het plan is een deel van het stacaravanterrein van Boomhiemke gewijzigd in ‘chalets,’ mag Koudenburg een groepsaccommodatie maken van een schuur en een nieuwe vergaderruimte annex recreatiezaal bouwen en mag Ambousen uitbreiden naar het westen.

Het is vooral de uitbreiding van Ambousen die bezwaren oproept. Tonny Iliohan en Erna Lüdwig, eigenaren van het vakantiehuisje aan het fietspad – het huisje wordt wel heksenhuisje genoemd vanwege de sprookjesachtige ligging tussen bomenen – maakten bezwaar tegen bebouwing van het veld tussen Ambousen en Onder de Vuurtoren. “Ameland geeft te vaak de voorkeur aan economische belangen boven de natuur,” stelt Lüdwig als ze haar bezwaar motiveert. Het open gebiedje tussen Oranjeweg en schelpenpad en Ambousen en Onder de Vuurtoren zou open gebiedje moeten blijven. Lüdwig en Iliohan krijgen bijval van familie Van Eijk: “De bijzondere landschappelijke natuurlijke kwaliteiten zouden meer gerespecteerd en beschermd moeten worden.” Gemeente Ameland schuift de zienswijzen terzijde. De ontwikkelingen passen bij het gebied, stelt de gemeente.

Op de valreep vraagt Theo Nobel van Ambousen het bouwvlak voor de bedrijfswoning te verschuiven van de noordzijde van het park naar de zuidzijde. Ameland’82 dient er een amendement voor in en alle fracties gaan daarmee akkoord, net als met het herziene bestemmingsplan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *