Nieuw festival voor Ameland: Sleeuw

NES – Het werd geïntroduceerd onder de naam Occupy Ameland en gepland op de stoep van de Rabobank in Nes, maar achter de bijeenkomst in de Van Heeckerenstraat zaterdagmiddag bleek een heel andere bedoeling dan een demonstratie tegen de graaicultuur.

Frank Hulsebos, initiator van het Amelander Rôggefeest, zet een nieuw festival op met de naam Sleeuw.  Sleeuw is een mooi Amelands woord voor vreemd, raar, kinderachtig en belachelijk. Om de aandacht op dit nieuwe feest te vestigen koppelde Hulsebos de introductie aan het begrip Occupy. Waar de Occupy-beweging een protest is tegen graaicultuur van banken en de financiële wereld, wil Sleeuw de nadruk leggen op de tegenhanger. We worden niet vrolijker in deze tijd waar de woorden crisis en recessie voor in de mond liggen. “Sleeuw is daar het antwoord op,” zegt Frank Hulsebos. Het Sleeuwfestival is een Festival of Fools dat op 1 april op Ameland gaat plaatsvinden. “U bent de artiest op 1 april,” roept de organisator op. Kinderen die blokfluit kunnen spelen of vaders die het op de neusfluit doen; het kan allemaal op 1 april en het liefst gek verkleed. “En dat is geen grap, het vindt echt plaats!”

Na deze introductie van Sleeuw volgen tot 1 april nog meer acties, belooft Hulsebos. Het Sleeuw Festival of Fools vindt over het hele eiland plaats. Hulsebos nodigt ambassadeurs van diverse landelijke festivals uit om Sleeuw op te luisteren. “Een ambassadeur van Lowlands laat ik dan bijvoorbeeld in De Zwaan in Hollum spelen.”

Voor Gemma Coughlan en Drieck Nijdam uit Groningen kan Sleeuw niet meer stuk. Zij kondigen op de eerste actie van dit nieuwe festival hun verloving publiekelijk aan en dansen in de Van Heeckerenstraat op hun liefde. Nijdam vroeg Coughlan op het strand ten huwelijk. “Hij had het in het zand geschreven,” zegt Coughlan helemaal blij. Zij op haar beurt laat via de microfoon Ameland en de wereld weten dat ze gaat trouwen en dat is sleeuw genoeg en gelukkig geen grap.

>>> kijk hier voor een Sleeuw filmpje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *