Nieuw boek van dokter Straatsma

BALLUM – Er komt een nieuw boek uit over Ameland, dat door Oense 'dokter' Straatsma is geschreven.  Op dinsdag 10 november zal de overhandiging van het eerste exemplaar, door de auteur aan de burgemeester van Ameland, zijn. Dat officiele moment is in het gemeentehuis in Ballum.

Uitgever van het boek is de Stichting Amelander Musea.

Over het boek

Het boek 'Ameland' geeft een overzicht van de geschiedenis van Ameland, vanaf de eerste bewoning rond 700 na Christus tot diep in de 20ste eeuw. Afwisselend op een geleerde en anekdotisch wijze vertelt de auteur over de bestuurlijke verhoudingen, de periodes van relatieve welvaart en de armoede op het eiland. In het boek worden relaties gelegd tussen het dagelijkse leven, de manier waarop voedsel werd verbouwd, het vee werd gehouden en hoe het gebruik van het land werd geregeld. Sommige van de regels en gebruiken over de benutting van het schaarse land gelden tot op de dag van vandaag.

Over de auteur

Oense Straatsma (90) was van 1957 tot 1988 huisarts op Ameland. De belangstelling voor de Amelander geschiedenis heeft hij nooit verloren. Op dit moment is hij bezig alle boerderijen die op Ameland hebben gestaan, te beschrijven. Straatsma was betrokken bij de oprichting van het Cultuur-Historisch Museum Sorgdrager in Hollum. Hij is nog steeds bestuurslid van de stichting die inhoudelijk mede de koers van het museum bepaalt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *