Niet meer ondergeschikte horeca

BALLUM – De gemeente heeft samen met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ameland (KHNA) het Horecabeleidsplan dat vanaf 2006 geldt geëvalueerd, maar tijdens de raadscommissievergadering van maandag 20 augustus is daar niets van te merken. Voorzitter van KHNA Theo Pijpers spreekt geschrokken in tijdens de vergadering. Het lijkt alsof de ondergeschikte horeca meer ruimte krijgt en daar krijgt KHNA bekant een allergische reactie van. De KHNA meent dat het horecaklimaat op Ameland steeds zwaarder wordt en dat daar geen concurrentie van meer ondergeschikte horeca bij past. “Uit zorg voor de horeca,” zegt Pijpers dat. Er staan al twee horecabedrijven leeg, De Welvaart in Hollum en De Viool in Buren, en er volgen waarschijnlijk meer, vermoedt de horecaman. Pijpers zet het scherp neer, omdat hij vreest voor een soepeler beleid voor de koffiecorner in de detailhandel en winkels die naast de verkoping van broeken thee gaan schenken.

Ameland ActueelWethouder Will Bakema legt uit dat de opmerking “meer ruimte voor ondergeschikte horeca is goed voor het toeristisch product Ameland en kan met name kleinere bedrijven rendabeler maken,” die staat in het begeleidende stuk bij de evaluatie, niet betekent dat de regels om vergunning te krijgen voor het mogen schenken van een kopje koffie soepeler worden. “De opmerking staat op zich.” Theo Pijpers valt stil na deze woorden van de wethouder. Hij gaat eerst met zijn bestuur overleggen alvorens verder te reageren op de evaluatie.

De ondergeschikte horeca is, wat Bakema betreft, niet meer dan het kopje koffie in de supermarkt en het bakje troost uit een thermoskan op het strand tijdens een strandactiviteit.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *