Negatief zwemadvies voor zwemlocatie De Vleijen in Nes

Voor de zwemlocatie De Vleijen in Nes (gemeente Ameland) geldt per 4 juli 2024 een negatief zwemadvies. Het advies is ingesteld vanwege de aanwezigheid van blauwalgen.

De Fryske Útfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft het zwemadvies ingesteld namens de provincie Fryslân. Op de waarschuwingsborden bij de zwemgelegenheid staat aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij warm weer kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Als je met blauwalgen in contact komt, heb je een verhoogde kans op jeuk, hoofdpijn, irritatie van ogen en slijmvliezen en maag- en darmklachten. Ook honden kunnen ziek worden van blauwalgen.

Risico’s op infecties verkleinen

Contact met natuurwater brengt altijd risico’s met zich mee. Om het risico op een infectie te verkleinen kun je dit doen:

·         Spoel je na het zwemmen goed af onder de douche.

·         Probeer zo weinig mogelijk water in te slikken.

·         Zwem niet als je wondjes hebt.

Officiële zwemwaterlocaties

De FUMO adviseert om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Dit jaar zijn er in Fryslân 54 officiële zwemwaterlocaties, waar Wetterskip Fryslân en de FUMO regelmatig de waterkwaliteit en de veiligheid controleren.

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vind je op:

·         de informatieborden bij de zwemwaterlocaties;

·         www.zwemwater.nl;

·         de zwemwaterapp voor iOS of Android.

Heb je vragen?

Bel de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 of stuur een e-mail naar zwemwater@fumo.nl.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 822

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *