Nederlands Kampioenschap Cross Triatlon op Ameland

NES – Ameland is zondag 9 september het toneel van het Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon. Het is de 17e editie van de triatlon die Tri-Ambla heet, genoemd naar de oude benaming van Ameland.

De organisatie, Sporteiland, belooft een spectaculaire strijd op een uitdagend parcours. De deelnemers zwemmen in Werelderfgoed Waddenzee, mountainbiken door bos, duinen en over strand en finishen na een afwisselend crossloop op het sfeervolle molenterrein in Nes.

Nationale tricot

Dit jaar gaan nieuwe namen de boeken in, want regerend kampioenen doen om verschillende redenen niet mee.

Het nationale tricot van de winnaar bij de mannen en vrouwen gaat op zondag 9 september rond 12.45 uur op het molenterrein in Nes om de schouders van nieuwe kampioenen. Bij de mannen wordt het erg spannend, weet de organisatie. Er is in het deelnemersveld geen absolute favoriet te ontdekken. Veel triatleten zijn aan elkaar gewaagd en de strijd zal beslist worden door de sporter met de beste vorm van de dag.

Lex Kiewied

Amelander Lex Kiewied, vorig jaar nummer twee, zal al zijn terreinkennis in moeten zetten om vooraan mee te doen. Marc Hulzebos (Den Helder), vorig jaar nummer drie, heeft de zware Inferno Triathlon in Zwitserland nog in de kuiten. Nummer vier van vorig jaar Jeroen Tiebie (Callantsoog) staat als podiumkandidaat aan de start maar dat is ook Michael Krijnen (Spanbroek) die vorige week tweede werd in Renkum. Andere kanshebbers voor het podium zijn Joep Staps (Tilburg), winnaar van de Beach Challenge eerder dit jaar, Rorik Schouten (Hoogwoud), Christiaan Solleveld (Hoek van Holland) en Ferdinand Oldeman (Moordrecht). Arie de Jong (Oosterwolde) zal ook naar boven kijken en tevens met Lex Kiewied strijden om de officieuze Friese titel.

Rob Barel

Bijzonder is dat triathlonicoon Rob Barel (Overberg) voor het eerst sinds vijf jaar weer aan de start staat op Ameland. Naast al zijn vele triatlontitels is hij zevenvoudig winnaar van de Tri-Ambla met als hoogtepunt de Europese titel in 2008 op het Waddeneiland. Ondertussen start hij in de leeftijdscategorie 60+ en zal het een genot zijn om hem te zien racen op zijn vertrouwde eiland. Aangezien Rob Barel elke deelname nog steeds serieus neemt zullen de bovengenoemde ‘jonge mannen’ zeker rekening met hem moeten houden in de voorste gelederen. Barel prijkt op de voorkant van het boek 'Ameland in 2008'.

Silvia Brouwer

Bij de dames is er dit jaar een klein maar select deelnemersveld op de lange afstand. Oud-Amelandse Silvia Brouwer (Heerenveen), vorig jaar tweede op Ameland, Natascha van der Vis (Oude Schild), in 2016 derde, Klaziena Politiek (Groningen), derde in 2017 en Ingrid van Lubek (Hilversum) lijken om de titel te gaan strijden. Samen met deze topatleten staan komen weekeinde zo’n 900 sporters aan de start op de verschillende afstanden tijdens de Tri-Ambla en de Rabobank Tri-Ambla Junior.

Twee dagen

Dit jaar is het evenement verdeeld over twee dagen door het te vroege tijdstip van hoog water op zaterdag. Op de zondag is naast het Nederlands Kampioenshap met 1500 meter zwemmen, 35 km mountainbiken en 12 km lopen, de start van de Tri-Ambla-L (recreatief/NK-afstand) en van de middenafstand, de Tri-Ambla-M met 500 m zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen. Aan de Tri-Ambla kan ook met team worden meegedaan waarbij verschillende sporters een onderdeel van de triatlon voor hun rekening nemen.

Tri-Ambla Junior

De Rabobank Tri-Ambla Junior start op zaterdag in de namiddag waarbij de kinderen zwemmen in het zwembad van Klein Vaarwater in Buren en de afstanden aangepast zijn aan de leeftijd van de jeugdige deelnemers. 

Tri-Ambla

De crosstriathlon wordt sinds 2002 jaarlijks op Ameland georganiseerd. Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer NK-status en één keer de EK-status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla is in handen van Sporteiland. De organisatie drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de Amelanders, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt, op de ondersteuning van Gemeente, VVV Ameland, Wagenborg Passagiersdiensten op de financiële ondersteuning van diverse sponsoren.

lees hier meer over de Tri-Ambla, met alle winnaars op rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *