Nederland warmste regio van Europa

WAGENINGEN – Vanmiddag stijgt de temperatuur in ons land op sommige plaatsen tot rond 27 graden. Ook net over de grens in het Duitse Rurhgebied en in delen van België wordt het zo warm. Tegelijkertijd zien we in de landen rond de Middellandse Zee maximumtemperaturen veelal onder de 25 graden. Samen met Duitsland en België is Nederland dan ook de warmste regio van Europa. 

Spaanse buien en Griekse noordenwind

In Spanje en Portugal, waar het doorgaans warmer is dan bij ons, vallen het gehele weekend buien en met weinig zonneschijn komen de middagtemperaturen hier onder de 25 graden uit. In Portugal wordt het beide weekenddagen slechts tussen 16 en 19 graden. In Italië is het iets warmer, maar ook hier wordt de 25 graden over het algemeen (net) niet gehaald. In Griekenland schijnt vandaag de zon weliswaar volop, hier waait een relatief koele noordenwind, zodat de maximumtemperatuur in Athene bijvoorbeeld op 24 graden uitkomt. Op de bekende vakantie-eilanden wordt het door de wind vanaf het koele zeewater met veel moeite slechts 20 of 21 graden. 

Voorlopig volop zomer

De temperaturen blijven de komende dagen behoorlijk hoog, in het binnenland kan het gemakkelijk 25 graden of meer worden. Pas dinsdag komt er wat meer bewolking opzetten en kan er lokaal een enkele regen- of onweersbui vallen. Richting Pinksteren lijkt het (een stuk) koeler te worden.

Eerste landelijke zomerse dag

Om 13:20 uur vanmiddag werd het in De Bilt 25 graden. Dat betekent dat dit weekend officieel de boeken in gaat als het eerste zomerse weekend van 2016.

Geduld wordt beloond

We hebben er even op moeten wachten. De laatste dag van augustus vorig jaar bracht nog een flinke portie warmte met zich mee, maar daarna was het gedaan met de zomer van 2015. Dit jaar verliep eind april vrij koud en nat, waardoor het ook toen niet lukte.

Zondag

Ook morgen ziet het er naar uit dat het op veel plaatsen 25 graden wordt. Wel waait het dan iets meer. De regionale 27 graden die deze zaterdagmiddag nog in petto heeft, wordt door de wind op zondag niet gehaald. Wel blijft het stralend zonnig.

Bron MeteoGroup

⇒ verkoeling wil zoeken in de Noordzee? Lees dit eerst even.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *