Natuurcentrum Ameland boert goed

LEEUWARDEN – Museumfederatie Fryslân en de Friese musea kijken terug op een mooi museumjaar 2017. Voor het Natuurcentrum Ameland was het een topjaar.

Prachtig jaar

Volgens de eerste telling van Museumfederatie Fryslân hebben de musea in Fryslân het afgelopen jaar in totaal 993.117 bezoekers ontvangen. 2016 was een waar topjaar voor de musea, deze aantallen blijven dit jaar op peil. Met 2018 voor de deur belooft het een prachtig jaar te worden met veel activiteiten in de musea. Te starten met het openingsweekend; op vrijdagavond 26 januari zwaaien alle deuren van de musea open en worden verhalen verteld.

Opa en Opoe

Het Fries Museum heeft met de tentoonstelling over Mata Hari het culturele jaar van 2018 al geopend! Het museum trok in 2017 totaal 145.000 bezoekers. Dit jaar valt het op dat veel gezinnen met kinderen weer op pad gaan en musea bezoeken. Met name de kinderactiviteiten worden druk bezocht. Zo was de opening van ‘Help pake en beppe de vakantie door’ in het Nationaal Modelspoormuseum Sneek zeer druk bezocht. Ook Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek ontving enkele honderden kinderen bij het educatieve programma dat in het teken stond van Griezelen.

Natuurcentra op de Waddeneilanden

Het was een goed jaar voor de natuurcentra op de Waddeneilanden, met vooral veel individueel bezoek, trok het Natuurcentrum Ameland 52.000 bezoekers (een stijging van resp. 18%).

Ook De Noordwester op Vlieland trok dit jaar, met ruim 13.900 bezoekers resp. 21% meer bezoekers.

Planetarium

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker heeft dit jaar het hoogst aantal bezoekers getrokken uit de geschiedenis. Zij verwachten dit jaar uit te komen op ruim 52.000 bezoekers!

Kazemattenmuseum

Tijdens de telling half december stond de teller van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand al op 14.050 bezoekers. Nooit eerder is de grens van 14.000 bezoekers doorbroken; dit betekent dan ook een waar bezoekersrecord. Wat dit jaar bijzonder maakt is de nieuwe presentatie over de rol van de Marina in mei 1940 en de uitsmijter van het jaar: Glowing Nature. Eén van de drie onderdelen van Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde.

Museum Dr8888

???????Hoogtepunt van Museum Dr8888 is deelname aan het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Heel Drachten stond 2017 in het teken van de – succesvolle – jubileumviering van 100 jaar De Stijl. Het museum trok ± 25.000 bezoekers, overige locaties van Museum Dr8888 trokken ± 34.500 bezoekers.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *