Nationale spintelling

WAGENINGEN – Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 vindt de jaarlijkse Nationale Spinnentelling plaats, dit jaar voor de negende keer. Net als de afgelopen jaren kan iedereen dat weekend in zijn huis en tuin op zoek naar zoveel mogelijk soorten spinnen.

In tuinen en huizen leeft een flinke diversiteit aan spinnensoorten. De afgelopen jaren zijn tijdens de spinnentellingen in totaal zeventig soorten spinnen waargenomen. Veel deelnemers aan de spinnentelling tellen al langer dieren in hun tuin en zo worden ook steeds vaker allerlei wat lastiger te vinden of op naam te brengen soorten gemeld. Misschien kunt u daar dit jaar wel een nieuwe spinnensoort aan toevoegen? Zo werd tijdens de spinnentelling van 2020 voor het eerst de valse wolfspin waargenomen.

Koplopers

De top drie was de afgelopen twee jaar respectievelijk de kruisspin, de grote trilspin en de venstersectorspin. Het gemiddelde aantal kruisspinnen per tuin lijkt wel af te nemen en we zijn benieuwd of die trend zich voortzet of dat de natte zomer weer zorgt voor een opleving.

Spinnen zoeken kan op allerlei manieren. Je kunt in de tuin zoeken op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Maar ook in en om het huis zijn spinnen te vinden in hoeken, gaatjes en langs randjes van kozijnen of deuren. Je kunt zelfs in het donker met een zaklamp op zoek naar nachtactieve spinnen. 

Spinnentelling 2021 op 11 en 12 september

kijk hier hier u mee kunt doen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *