Nationale Molendag volledig ‘online’

AMSTERDAM – Nationale Molendag op zaterdag 8 en zondag 9 mei zal volledig ‘online’ plaatsvinden. Organisator vereniging De Hollandsche Molen heeft dit in overleg met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars besloten vanwege de huidige coronasituatie, waarin molenbezoek niet mogelijk zal zijn. Het wordt hiermee de eerste digitale Nationale Molendag. Dat betekent dat op en rond het tweede weekend van mei uitsluitend ‘online’ van alles te beleven is. Tot  maandag 10 mei is te zien wat er allemaal mogelijk is op nationalemolendag.nl

Het thema van dit jaar is ‘Ode aan de molen’. En die ode wordt op uiteenlopende manieren – digitaal – ingevuld. Zo is er op de site onder meer een molenquiz te vinden, waarin iedereen zijn molenkennis kan testen en een leuke prijs kan winnen. Verder zendt De Hollandsche Molen op zaterdag 8 mei om 11 uur een knutselprogramma van een kwartier voor kinderen uit via de website. Het filmpje is daarna te vinden op het youtube-kanaal van de vereniging.

Molens draaien wel

Digitaal of niet, een Nationale Molendag zonder draaiende molens is niet voor te stellen. Daarom heeft de vereniging alle molenaars in het land opgeroepen hun wind- of watermolen te laten draaien. Wandelend en fietsend publiek kan dan toch zien dat het voor alle molens van Nederland, ondanks alles, een vrolijk weekend is. Wandel- en fietsroutes zijn te vinden op nationalemolendag.nl

Filmpjes van het lichten van de vang (waardoor de wieken gaan draaien) zijn ook 'online' te vinden.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Alle informatie over Nationale Molendag is te vinden op nationalemolendag.nl

Ameland

Molen Phenix in Nes wordt momenteel verbouwd. Kijk vanavchter het hek wat ze daar allemaal doen. Onder de molen wordt een oliemaalderij en een klein bezoekerscentrum gemaakt.

De molenwinkel bij molen de Verwachting in Hollum is geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur.

Bron De Hollandse Molen en eigen redactie

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering voor het bericht en voor het filmpje dat is vervaardigd laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18265

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *