Nassauzomer in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Deze zomer komt het rijke Nassauverleden van Leeuwarden tot leven. De Friese hoofdstad was lange tijd hofstad van Nederland en het huidige koningshuis stamt in rechte lijn af van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), prinses van Oranje-Nassau. Zij bestierde vanuit Leeuwarden al op jonge leeftijd de Noordelijke provincies als regentes-stadhouder en op latere leeftijd zelfs de hele republiek der Nederlanden. Maria Louise staat tijdens de Nassauzomer centraal. Hoogtepunt is Maria Louise was here, een zomeravondspektakel waarin videoprojecties, speciaal gecomponeerde muziek en licht samenkomen in de tuin van haar voormalige stadspaleis, het Princessehof. Op deze bijzondere manier wordt een ode gebracht aan een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Dat sluit perfect aan bij de Koninklijke verhaallijn van NBTC Holland Marketing, waarin een aantal powervrouwen van weleer in de spotlight worden gezet.

Door tragische omstandigheden werd Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. En met deze sterke dame aan het roer groeide de invloed van de Friese Nassaus. Op dit fundament werd in 1813 het Nederlandse koningshuis gebouwd. De huidige Nederlandse koning, Willem-Alexander, stamt rechtstreeks van haar af. Ook staat ze aan de wieg van vrijwel alle Europese vorstenhuizen.

Zomeravondspektakel

Tijdens de Nassauzomer zet Leeuwarden de schijnwerpers op zijn Nassauverleden. Letterlijk en figuurlijk wordt het leven van Maria Louise uitgelicht op de achtergevels van stadspaleis Princessehof. Maria Louise was here is een meeslepende en poëtische show waarbij video, muziek en licht samenkomen. In twintig minuten tijd wordt zo een modern portret van de prinses geschetst, gemaakt door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden. Vanaf 8 juli t/m 28 augustus is het zomeravondspektakel elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond te zien. Een kaartje kost €5,- en is te verkrijgen via de website van het Princessehof.

Ode aan de prinses

Naast de zomeravonden in de paleistuin geeft het Princessehof door middel van een permanente tentoonstelling een intiem inkijkje in het leven van Maria Louise en het Friese hof. Bezoekers dwalen door de gangen van haar paleis en gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan de barokke stijlkamer. Daarnaast biedt Leeuwarden deze zomer diverse stadswandelingen – met of zonder gids – die in het teken staan van de Nassaus. Deze voeren langs paleizen, Stadhouderlijke graven en het stadspark de Prinsentuin. Bovendien herinneren monumenten, gebouwen en straatnamen aan de relatie met het vorstenhuis. Dineren en logeren kan in de stad op een koninklijke locatie: Het Stadhouderlijk Hof, het voormalige woonpaleis van de Nassaus.

Meer informatie, programma en tijden:

  • www.visitleeuwarden.com/nassauzomer
  • www.princessehof.nl/marialouisewashere
  • www.friesland.nl/marialouise

Podcast en Koninklijke verhaallijn

Veel Nassauvrouwen hebben in de loop der eeuwen op eigen wijze invloed gehad op de ontwikkeling van Nederland. Soms wat meer op de achtergrond, soms heel erg aanwezig. Bijvoorbeeld als armoedebestrijder. Door het stimuleren van kunst en cultuur. Als stammoeder van vele Europese vorstenhuizen. Of als mode-influencer. De Koninklijke verhaallijn vertelt deze verhalen over de sterke, gedreven en invloedrijke vrouwen van het Huis Oranje, onder andere via www.holland.com/koninklijknederland en een reeks podcasts. De uitingen hebben als doel de lezer of luisteraar te inspireren en te verleiden om een bezoek aan de verschillende koninklijke locaties in ons land te brengen, waaronder die in Leeuwarden. Op die manier is het mogelijk om letterlijk in de voetsporen van deze Nassauvrouwen te treden. Andere steden die betrokken zijn bij de Koninklijke verhaallijn zijn Breda, Delft, Apeldoorn en Den Haag. Op die manier vertellen vijf steden samen één verhaal over de sporen die het Huis Oranje-Nassau door de eeuwen heen achterliet.

De Nassauzomer komt tot stand dankzij een samenwerking van gemeente Leeuwarden, Visit Leeuwarden, Visit Friesland, het Princessehof en NBTC Holland Marketing.

⇒ lees hier ook over Maria-Louise en de band met Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *