NAM: Opruimen en elektrificatie op Ameland

ASSEN – De NAM heeft een stukje over Ameland in de laatste nieuwsbrief staan. Het gaat over Oost- en West-Ameland waar "wordt druk gewerkt in opdracht van NAM". Naar de locatie Ameland-Oost-1 worden elektriciteitskabels aangelegd. De locatie bij Hollum op het westelijke deel van het eiland wordt definitief opgeruimd.

Opruimen NAM-locatie Hollum

"Maandag 19 november starten de voorbereidingen voor het opruimen van de locatie in de duinen bij Hollum. NAM heeft deze in de jaren ‘60 aangelegd voor een proefboring. Er werd geen winbare hoeveelheid aardgas gevonden, maar de locatie bleef wel behouden. Door de voortdurende duinafslag is het Noordzeestrand echter tot op korte afstand genaderd. Om die reden heeft NAM recent maatregelen genomen om de locatie, in afwachting van het opruimen, te beschermen tegen de duinafslag.

Het opruimen duurt naar verwachting tot en met april 2019. De werkzaamheden gebeuren onder ecologische begeleiding om eventuele schade aan de natuur te voorkomen. De uitvoerende bedrijven zijn Nagtegaal en Arcadis."

PA volgt de duindoorbraak, duinafslag, zandzakkenbeleid en opruimen van de locatie en maakt er via Ameland Vandaag filmverslagen van.

Elektrificatie NAM-locatie Ameland-Oost-1

"Naar de NAM-locatie op oostelijk Ameland worden twee elektriciteitskabels aangelegd over een lengte van 9 kilometer. De generatoren op de NAM-locatie zullen dan niet langer op aardgas maar op elektriciteit functioneren. De kabels komen in de grond naast een fietspad dat door de gemeente wordt vernieuwd. Beide klussen worden gecombineerd. De werkzaamheden – door Liander en Pol/ Verkley – zijn inmiddels gestart en duren tot en met februari 2019."

bekijk hier de situatie van 31 oktober 2018

→ bekijk hier het filmpje van de situatie van 12 oktober 2018

→ bekijk hier een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018

bekijk hier nog een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018, met het hek van de NAM

→  en nog een over de duindoorbraak van januari 2018 – het afvoerputje

→ of deze, na de eerste springvloed

→ of deze, met ijspegels – geen filmpje meer missen? Abonneer dan (kosteloos en kostelijk) op Ameland Vandaag. Onderstaande filmpje is de recente situatie.

→ lees hier over Boortorens op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *