NAM-locatie ligt in zee

HOLLUM – De NAM-locatie in de Hollumer duinen ter hoogte van paal 3 ligt deels in zee. De oude locatie is niet bestand tegen de kracht van springvloed in combinatie met stormwinden zoals die zich in de ochtend van 8 januari heeft ontwikkeld. Pas eind november 2018 starten de voorbereidingen voor de sanering van de locatie en begin december werd begonnen met de frees- en graafwerkzaamheden op HOA1, zoals de locatie wordt genoemd. Te laat, was toen al de vrees en die angst wordt binnen anderhalve maand bewaarheid.

Boorspoeling

De NAM-locatie spoelt langzaam in zee. De noordkant is al wel en met elke golfslag wordt er weer een stukje van HOA1 gehapt. De locatie is verontreinigd met diesel en boorspoeling en er stond een opvangbak voor chemicaliën. Die bak stond op de noordoosthoek van het terrein en die hoek is in zee verdwenen.

Zandzakken

De zandzakken die op 7 januari nog in de haast geplaatst waren, zijn volledig weggespoeld en leeggezogen door de golven. Het materiaal waar de big bags van zijn gemaakt valt door het geweld van de golven uiteen in draadjes en vormt een grote vervuiling die vergelijkbaar is met de piepschuim bolletjes van het verpakkingsmateriaal dat uit de containers spoelde die in de nacht van 1 op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden overboord sloegen. De draadjes zijn klein en licht, waaien weg en onder het zand.

Niets meer aan te doen

Op de NAM-locatie zijn loonbedrijven, medewerkers van de NAM en veiligheidsmedewerkers aanwezig, maar ze kunnen niets meer doen. Het enige dat nog gedaan kon worden is het hek van de noordzijde landinwaarts verplaatsen, net als tientallen betonnen goten, zodat dit materiaal niet in zee belandt. Voor een betonnen bak was die actie te laat.

Bezorgd

De gemeente is bezorgd. Burgemeester Van Klaveren: “Als gemeente zijn we bezorgd over de NAM-locatie, maar we zijn niet verrast. Voor alle duidelijkheid: de gemeente gaat niet over deze locatie. Rijkswaterstaat is grondeigenaar en de NAM eigenaar van de installatie. De provincie is bevoegd gezag waar het gaat over de bodemverontreiniging. We hopen en verwachten dat de sloop en sanering van de locatie snel wordt afgerond en dat de impact voor het milieu beperkt blijft.”

Dossier Aardgaswinning

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *