NAM boort bij Ameland naar aardgas

ASSEN – De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) voert vanaf half mei 2009 een boring uit naar aardgas onder de Noordzee, ten noorden van Ameland. Er wordt geboord vanaf een tijdelijk boorplatform dat bij het bestaande productieplatform van de NAM Ameland-Oost-2 wordt geplaatst. De werkzaamheden zullen naar verwachting binnen vijf maanden afgerond zijn. Het gas wordt verzameld en behandeld op het Ameland-Westgat platform, waarna het via een bestaande, ondergrondse pijpleiding aan land wordt gebracht.

De NAM wint al circa 25 jaar aardgas uit de twee gasvelden bij Ameland: Ameland-Oost en Ameland-Westgat. De productie is over haar hoogtepunt heen maar de bijdrage voor de Nederlandse energievoorziening is nog steeds van groot belang. Hiermee geeft de NAM invulling aan het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse overheid.

Het gasveld bij Ameland produceert op dit moment circa 700 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dit is ruim voldoende gas om alle huishoudens in de provincie Fryslân ieder jaar van aardgas te voorzien. Het aantal medewerkers dat op een boorplatform aan het werk is zal tussen de 60 en 100 bedragen. 

NAM produceert gas afkomstig uit het grote Groningen-gasveld (‘Slochteren’), maar ook uit vele tientallen kleine gasvelden op land en op de Noordzee. De twee gasvelden bij Ameland-Oost en Ameland-Westgat zijn twee van deze kleine gasvelden. In het grote Groningen-gasveld is nog een grote voorraad aanwezig, maar om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van dat stabiele veld, zijn we voortdurend op zoek naar kleine gasvelden.
Bron: NAM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *