Nacht van de Nacht 2012

HOLLUM – De Nacht van de Nacht is een jaarlijkse avondmanifestatie waar u kunt genieten van de schoonheid  van de donkere nacht. Iedereen wordt opgeroepen om tijdens deze nacht de lichten te doven.

>>> lees hier over de Nacht van de Nacht op Ameland

“Kom naar de Nacht van de Nacht 2012,” roept de Friese Milieufederatie op. “Om de schoonheid van de nacht daadwerkelijk te beleven is jong en oud van harte welkom tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdagavond 27 oktober. Op 15 locaties in Friesland zijn er activiteiten in de duisternis voor jong en oud. Op Ameland organiseren de Amelander musea drie activiteiten.

Op Ameland worden een Nacht van de Nacht activiteit aangeboden die bestaat uit drie onderdelen: 1. Luister naar het Duister, 2. Warming-up met Choco-cup, 3 Zicht op Licht.

HerfstactieKlik hier voor het programma.

Waarom de Nacht van de Nacht?

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom laten we de molen niet in het vuurtorenlicht staan? Waarom moet de kerktoren zonodig in het licht? Er kan minder, slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is.

Friesland is misschien wel de donkerste provincie van Nederland en dat wil de Friese Milieu Federatie graag zo houden.

In 2011 hebben de Natuur en Milieufederaties een inventarisatie naar lichthinder gehouden middels een lichthinderkaart. Van de 2000 meldingen zijn er 200 Friese meldingen binnen gekomen. Daaruit  blijkt dat  Friezen zich het meest storen aan onnodige openbare verlichting. Ook verlichting uit en rondom gebouwen wordt regelmatig als hinderlijk ervaren. Een uitschieter bij de gebouwen is de lichtuitstoot bij melkveestallen. De FMF is in overleg met de LTO om dit probleem op te lossen. 

Stem hier op de poll of Ja of Nee het licht op de torens en molens op Ameland wel wat minder kan.

Speelboerderij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *