Mysterieuze vondst op kwelder

HOLWERD – Het kweldergebied Noarderleech, aan de wadkant bij Hallum, was in de Tweede Wereldoorlog oefengebied was voor Duitse piloten. Ze trainden daar in het droppen van bommen en het schieten met het boordgeschut. In voorbereiding op het project ‘fan swiet nei sâlt’ van It Fryske Gea, heeft een explosieven opsporingsbedrijf een groot aantal bommen opgegraven en daarbij een mysterieuze vondst gedaan.

Bij een bom op 2,5 meter diepte is een onbekende koperen versieringgevonden. It Fryske Gea heeft navraag gedaan bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, maar ook die weten het niet. Daarom doet It Fryske Gea een oproep aan iedereen: wie weet wat deze vondst is of waar het vandaan zou kunnen komen? 

Tot nu toe zijn er een drietal denkrichtingen over de herkomst en het gebruik van deze bijzondere versieringen:

  1. Is het afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog? Maar de dikke laag concretie op het voorwerp is vreemd. Stamt het voorwerp daarom misschien wel uit een veel oudere tijd?
  2. Is het een onderdeel van een schip dat in het verre verleden hier is vergaan? De Waddenzee was ooit één van de belangrijkste handelsroutes tussen de Hanzesteden en het Oostzeegebied. Maar het gekke is dat er op deze plek nooit een wrak is gevonden. Of is het een windvaan van een kerk? De buisvormige onderkant lijkt op een windvaan, zoals je die ook wel op kerktorens tegen komt.
  3. Zijn er connecties met Groningen? Dit voorwerp heeft, net als in het wapen van de stad Groningen, een dubbelkoppige adelaar. Deze dubbelkoppige adelaar werd in de 15e eeuw toegevoegd aan het wapen als verwijzing naar de positie van Groningen als vrije rijksstad. Een eeuw later werd de kroon aan het wapen toegevoegd.

Weet jij wat het voorwerp is?

It Fryske Gea wil het element tentoonstellen in haar Kweldercentrum Noarderleech in Hallum. Daarvoor zijn ze op zoek naar de herkomst en het bijbehorende verhaal. 

Wie herkent dit element en kan hen daarover meer vertellen? Mail je tips naar Stefien Smeding van It Fryske Gea via s.smeding@itfryskegea.nl. Zij is medewerkerster Cultuurhistorie en Erfgoed binnen It Fryske Gea.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *