Muzikaal Bootwateren 2019

HOLLUM  – In Hollum is het tijdens Muzikaal Bootwateren dweilen met de kranen open. Het evenement is een vaste waarde op de kalender van Ameland geworden. De 19e editie is op zaterdag 15 juni 2019. Vorig jaar was Hidde Dirks Kat erbij, want Ameland was in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat. Je kon een selfie maken met de oud-commandeur (zie het filmpje hieronder). Dit jaar loopt er een paparazzi rond, die een foto maakt die direct te posten is. Hollum is op 15 juni 2019 één groot podium voor dweilorkesten, shantykoren, viswijven en straatartiesten. En vergeet de gerookte paling niet.

Bootwateren

Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen om er niet één maar twee op te nemen. Café De Welvaart bood om en om met Herberg De Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. Het bootwateren en gelaghalen is net als de lancering van de paardenreddingboot in ere gehouden en in 2001 vond een aantal dat een reden voor een feestje. Dat werd Muzikaal Bootwateren en sinds 2001 is het elk jaar in juni prijs.

Negentiende

In het negentiende jaar van dit evenement zijn er niet minder dan zeven podia en doen er honderden artiesten mee. In Hollum is het tijdens het Muzikaal Bootwateren dweilen met de kraan open. Dweilorkesten uit het hele land spelen op Ameland om er een muzikaal feest van te maken. Diverse shantykoren, waaronder het beroemde koor van Ameland, zingen hun zeemansliederen. Op zeven plekken is een podium ingericht: bij de Griffel, Bij Hen, Il Vulcano, in het Plantsoentje, op het Zwaneplein, aan de O.P. Lapstraat en bij Cantina Dolores aan de Noorderwerg.

Straattheater

Voor de kinderen zijn tal van attracties, die vooral op het schoolplen van OBS De Schakel zijn te vinden en op straat kom je diverse straatacts tegen, van onder meer duo ADHD, Victorian Rebelians, Zeepaardjes, TrombaTubaToet en troubadour Henk Kuyper. Hij is al jaren een vaste muzikale gast.

De grote finale vindt om 18.00 uur op het Zwaneplein. Shantykoren, Juttersvrouwen en dweilorkesten zingen en blazen dan in een gezamenlijk optreden.

Geen entree, wel programmaboekje

Muzikaal Bootwateren is een open festival, er wordt geen entree geheven. Sponsoren en vrienden maken met hun financiële bijdrage het evenement mede mogelijk. Voor een tientje word je Vriend van MBW. Vriend worden kan hier.

Paardenreddingboot

Muzikaal Bootwateren begint met de lancering van de paardenreddingboot. De paarden vertrekken om 10:00 uur vanaf het boothuis aan de Oranjeweg, passeren Hidde Dirks Kat en gaan naar het Suudwest voor de lancering. Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg.

2020

Volgend jaar is Muzikaal Bootwateren op 20 juni.

⇒ vergeet niet te abonneren op het YouTube kanaal Ameland Vandaag (kost niks)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *