Muzikaal Bootwateren 2018 in Hollum

HOLLUM  – Voor de achttiende keer alweer is het dweilen met de kraan open, in Hollum: Muzikaal Bootwateren. Het dorp is op 16 juni 2018 één groot podium voor dweilorkesten en straatartiesten.

Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen om er niet één maar twee op te nemen. Café De Welvaart bood om en om met Herberg De Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. De paardenreddingboot is inmiddels een toeristische attractie geworden en De Zwaan is na het sluiten van De Welvaart het enige café waar het traditionele gelag wordt gehaald. Het bootwateren en gelaghalen is net als de lancering van de paardenreddingboot in ere gehouden en in 2001 vond een aantal dat een reden voor een feestje. Dat werd Muzikaal Bootwateren en sinds 2001 is het elk jaar in juni prijs.

Achttiende

In het achttiende jaar van dit evenement zijn er niet minder dan zes podia en doen er meer dan 500 artiesten mee. In Hollum is het tijdens het Muzikaal Bootwateren dweilen met de kraan open. Dweilorkesten uit het hele land spelen op Ameland om er een muzikaal feest van te maken. Diverse shantykoren, waaronder het beroemde koor van Ameland, zingen hun zeemansliederen.

Straattheater

Voor de kinderen zijn tal van attracties, die vooral op het schoolplen van OBS De Schakel zijn te vinden en op straat kom je diverse straatacts tegen, van onder meer duo ADHD, Victorian Rebelians, Zuidwesters, de Vliegende Hollander en troubadour Henk Kuyper. Hij is al jaren een vaste muzikale gast.

De grote finale vindt om 18.00 uur op de Driesprong. Shantykoren, Juttersvrouwen en dweilorkesten zingen en blazen dan in een gezamenlijk optreden.

Geen entree, wel programmaboekje

Muzikaal Bootwateren is een open festival, er wordt geen entree geheven. Sponsoren en vrienden maken met hun financiële bijdrage het evenement mede mogelijk. Voor een tientje word je Vriend van MBW. Vriend worden kan hier.

Paardenreddingboot

Muzikaal Bootwateren begint met de lancering van de paardenreddingboot. De paarden vertrekken om 11:00 uur vanaf het boothuis aan de Oranjeweg. Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg.

Prelude

Op de avond van 15 juni is het na 22:00 uur feest in De Griffel, met dweilorkesten die hun kunsten al even willen vertonen. Op 16 juni is er van 19:00 tot 02:00 uur een muziekspektakel in De Griffel.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *