Museumstuk van de Maand oktober 2017

Geplaatst op: 03 oktober 2017 - Categorie: Kunst & Cultuur

Museumstuk van de Maand oktober 2017Museumstuk van de Maand oktober 2017

HOLLUM - Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Wellicht stimuleert het lezers ook een bezoek te brengen aan een van de musea.

Het Museumstuk van de maand is elke maand te zien in een vitrine in de hal van Museum Sorgdrager in Hollum of elders in een van de musea, zoals aangegeven. Bij de selectie kijken de Amelander musea ook naar opmerkelijke stukken uit de collecties van het Maritiem Centrum Abraham Fock en het Bunkermuseum in Hollum, het Natuurcentrum in Nes en het Landbouw-en Juttersmuseum in Buren.

Herinneringen aan heldenmoed

Met de herfstormen in aantocht verleggen we bij de keuze voor het Museumstuk van de Maand oktober de aandacht naar het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum. In de radiokamer herinneren enkele tientallen oorkondes en medailles aan de heldendaden van rond 25 Amelander redders in een periode dat de scheepvaart nog niet zo veilig was als nu.

De voorwerpen die we kiezen zijn een oorkonde en een medaille die Botte Ney (1897 - 1963) kreeg voor betoonde menslievendheid en hulpbetoon. Botte Ney voer gedurende 34 jaar als roeier en schipper op de reddingboot. De langste periode was dat de motorredingboot Abraham Fock, die nog steeds elf keer per jaar wordt gelanceerd vanaf het strand bij Hollum. Botte Ney voer met zijn bemanning 96 keer uit en redde het leven van tientallen schipbreukelingen. In Hollum is een straat naar hem vernoemd.

De medailles en oorkonden staan voor tientallen verhalen van heldenmoed, drama's en reddingen. Niet alleen van die van Botte Ney, maar van de tientallen Amelanders die in de laatste anderhalve eeuw hun leven waagden wanneer een schip in nood was. Veel van die verhalen staan opgetekend in de boeken 'Het reddingwezen op Ameland' en 'Gestrand, gered, geborgen'. Die zijn te koop in de Amelander musea.

Meer over het het Maritiem Centrum en andere musea op Ameland is te zien en te lezen op de app IZI TRavel, onder de naam Amelander Musea, molens en vuurtoren. Donateur worden van de Paardenreddingboot kan ook. Maak minimaal 10 euro over op rekening NL48RABO0136192041 van Stichting Paardenreddingboot Ameland. Adresgegevens naar paardenreddingbootameland@amelandermusea.nl


bekijk hier alle
musumstukken van alle maanden op een rij

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?