Museumstuk van de Maand november 2017

Geplaatst op: 02 november 2017 - Categorie: Kunst & Cultuur

Museumstuk van de Maand november 2017Museumstuk van de Maand november 2017

HOLLUM - Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Wellicht stimuleert het lezers ook een bezoek te brengen aan een van de musea.

Het Museumstuk van de maand is elke maand te zien in een vitrine in de hal van Museum Sorgdrager in Hollum of elders in een van de musea, zoals aangegeven. Bij de selectie kijken de Amelander musea ook naar opmerkelijke stukken uit de collecties van het Maritiem Centrum Abraham Fock en het Bunkermuseum in Hollum, het Natuurcentrum in Nes en het Landbouw-en Juttersmuseum in Buren.

Het logboek van de wereldreis van Siebe de Boer

Siebe de Boer (1925-2014) voer met zijn vrouw Hennie Hortensius in hun zeilboot Rollo IV tussen 1980 en 1984 rond de wereld. In die jaren was dat nog bijzonder. De Waterkampioen volgde de reis met verslagen en tekeningen. In de jaren erna volgden steeds meer zeilers hun voorbeeld. Aangetrokken door het avontuur richtten solozeilers, stellen en gezinnen de boeg zeewaarts. Voor de kinderen werd aangepast lesmateriaal meegenomen, zodat ze bij thuiskomst geen achterstand op school hadden opgelopen. De zeezeilerij werd een sport. Kort geleden ging weer de Volvo Ocean Race van Start.

De voorvaderen van Siebe de Boer kwamen van Ameland, de familiestamboom gaat terug tot 1676. Het Amelander geslacht De Boer kende koopvaardijkapiteins en commandeurs. Zijn grootouders Siebe en Antje de Boer waren nog echte Amelanders. Siebe, die van de wereldreis, noemde zichzelf een halve Amelander.

Hij vertelt dat in een video-opname die te zien is in het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum. In het museum is een hoek ingericht met voorwerpen die de reis van Siebe en Hennie illustreren. Er is een schilderij van de Rollo IV te zien, een portret van Siebe de Boer, het logboek van de reis en de navigatiemiddelen die Siebe en Hennie aan boord gebruikten.

Als Museumstukken van de maand zijn in Museum Sorgdrager het logboek en een sigarenkoker te zien. De koker, omkleed met schildpadleer, was in 1871 uit Indië meegebracht door de grootvader van Siebe en diens broer Isaäc. Het was een geschenk voor hun vader Jan Willems de Boer, een zeeman en de eerste molenaar van molen De Verwachting in Hollum.

bekijk hier alle
musumstukken van alle maanden op een rij

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?