Museumstuk van de Maand mei 2018

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea. Niet te vergeten bezoeken zullen dat worden.

Het potvisskelet is MvdM mei.

De Potvis

In het jaar van Hidde Dirks Kat gaat de aandacht vooral uit naar de Amelanders die op walvisvaart gingen. Voor het Museumstuk van de Maand richten we ditmaal de blik op de slachtoffers. De dieren waar mensen hun harpoenen in joegen om er walvistraan van te koken en er walschot uit te halen voor de productie van kaarsen.  

Het Museumstuk is een skelet van 13.60 meter. Het is het grootste stuk in de collectie van de Amelander Musea en is te zien in het Natuurcentrum in Nes. Het skelet is van een van de vier potvissen die in 1997 aanspoelden op Ameland.

Potvissen vinden hun weg door de oceanen door geluidsignalen uit de zenden en op te vangen. In kustwateren werkt dat niet meer en wacht hen meestal de dood. Maar waarom ze verdwalen is niet duidelijk. Duitse onderzoekers vonden een verband tussen uitbarstingen van de zon die het aardmagnetisch veld verstoren waardoor de dieren van slag zouden raken. Andere wetenschappers vonden sporen van caissonziekte bij gestrande potvissen. Ze zouden geschrokken kunnen zijn van harde knallen en te snel naar de oppervlakte zijn gezwommen.

De meeste potvissen blijven gelukkig in de oceanen, waar ze wel tot twee uur onder water kunnen blijven. Op jacht naar voedsel, inktvis, kunnen ze dieptes tot bijna drie kilometer bereiken. 

bekijk hier alle

musumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *