Museumstuk van de Maand maart 2019

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site. Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea, bezoeken om nooit meer te vergeten. Er zit wegens omstandigheden een kleine pauze tussen het laatste MvdM van juli 2018 en de eerste van 2019. In maart pakken we de draad weer op.

In maart 2019 is een schilderij van Wim van der Veer Museumstuk van de Maand.

Het Paradijs

Bij de laatste grote strandovergang van Ameland, die bij paal 21, hief ooit een Franse badgast de handen ten hemel toen hij het witte zand met daarachter de staalblauwe lucht zag. ’’C’est le paradis”, riep hij uit. Dat gevoel van in het paradijs te zijn spreekt ook uit enkele olieverfschilderijen die de Leeuwarder kunstenaar Wim van der Veer in het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw op Ameland maakte. Hij struinde vooral rond op het Oerd, liet het landschap op zich inwerken en probeerde daar uiting aan te geven op een manier waarop de expressionisten dat een halve eeuw eerder deden. Weliswaar niet zo uitbundig als de echte expressionisten – voor hen mocht een lucht best knalrood zijn – maar op sommige van zijn werkjes gaat het er best woest aan toe.

Op het schilderij, waarmee de Amelander Musea de draad van het Museumstuk van de Maand weer oppakken, is het landschap wat herkenbaarder. Het is typisch Amelander weer, wat wolken en genoeg zon om de kleuren van de duinen, het zand, de duinvalleien en de bosschages goed uit te laten komen.

We kozen voor een werk van Van der Veer – geboren in 1939, maar als kunstenaar anno 2019 nog steeds actief – omdat de Amelander Musea recent twintig ’Amelander’ werken van hem aan hun collectie konden toevoegen. Beeldende kunst is een van de speerpunten in het aankoopbeleid van het museum. Het Museumstuk van de Maand is te zien in Museum Sorgdrager. De andere werken worden op een later tijdstip geëxposeerd, maar zijn nu al te zien op de museumwebsite collectieameland.nl

⇒ bekijk hier alle museumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *