Museumstuk van de Maand juni 2017

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Wellicht stimuleert het lezers ook een bezoek te brengen aan een van de musea.

Het Museumstuk van de maand is elke maand te zien in een vitrine in de hal van Museum Sorgdrager in Hollum of elders in een van de musea, zoals aangegeven. Bij de selectie kijken de Amelander musea ook naar opmerkelijke stukken uit de collecties van het Maritiem Centrum Abraham Fock en het Bunkermuseum in Hollum, het Natuurcentrum in Nes en het Landbouw-en Juttersmuseum in Buren.

Gebit van een blauwe haai

Dit gebit is van een blauwe haai. De vlijmscherpe tanden in de kaken geven aan dat de blauwe haai gevaarlijk kan zijn. Hoewel de blauwe haaien in alle zeeën voorkomen, gebeurt het gelukkig bijna nooit dat ze aan onze kusten mensen aanvallen; ze leven in dieper water.

Achter elke tand ligt een rijtje nieuwe tanden. Haaien wisselen hun leven lang hun tanden. Op het strand vind je soms fossiele haaientanden, die zijn dan zwart van kleur.

Het Natuurcentrum in Nes, waar dit gebit te zien is, vertelt meer over haaien. Er zijn jonge hondshaaien van enkele maanden oud op sterk water te zien. Van alle haaiensoorten komt de Hondshaai, die 60 centimeter lang kan worden, het meest voor in Europa. Voor mensen zijn ze ongevaarlijk.

In de 'haaienvitrine' zijn ook fossiele haaientanden te zien. Ze zijn gevonden op het strand, ter hoogte van paal 14.

Wil je een haai in levende lijve zien? Dat kan ook. In het grote zoutwateraquarium leven drie haaien: een Hondshaai, een Kathaai en een Ruwe haai. De Hondshaai is de kleinste, de Kathaai de grootste, de ruwe haai zit er tussenin. Zo kun je ze herkennen.

Te zien in Natuurcentrum Nes.

bekijk hier alle

musumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *