Museum Sorgdrager nodigt alle Amelanders uit voor portretten Jaap van der Meij

HOLLUM – Met een Inloopmiddag voor Amelanders gaat zondag in Museum Sorgdrager een expositie over Jaap van der Meij officieel van start. Huis-aan-huis wordt deze week op Ameland een uitnodiging bezorgd met de vraag of Amelanders mensen die Van der Meij portretteerde herkennen. Het museum is zondagmiddag 9 juli gratis toegankelijk. Initiator van het project, Hanneke Heerema, geeft zondagmiddag een korte presentatie en beantwoordt vragen.

De expositie op Ameland is onderdeel van het project Kunst met een Opdracht, dat de waardering voor na-oorlogse kunst in de openbare ruimte centraal stelt. In vijf musea, waaronder Museum Sorgdrager in Hollum, worden verschillende aspecten van dit onderwerp belicht

Het project heeft Jaap van der Meij (1923-1999) als boegbeeld gekregen, maar gaat over alle kunst die na de Tweede Oorlog voor de openbare ruimte is gemaakt. Vaak in opdracht van gemeenten. Jaap van der Meij is vooral bekend geworden door zijn grote betonnen sculpturen die nog steeds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland staan.

De expositie op Ameland heeft als thema De Leerling. Centraal staat het werk dat hij maakte als student aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. In die na-oorlogse periode kwam hij vaak op Ameland, waar zijn ouders vandaan kwamen, en tekende hij naast dorpsgezichten ook veel mensen. Veel van die indringende portretten zijn te zien op banieren.

Naast portretten heeft Jaap van der Meij ook Amelander dorpsgezichten getekend. Enkele daarvan zijn ook in Museum Sorgdrager te zien.

De andere tentoonstellingen in deze reeks zijn in Tresoar in Leeuwarden, Museum Opsterlân in Gorredijk, Museum Heerenveen en Museum Drachten.

lees hier over Vijf tentoonstelingen, één kunstenaar met Amelands bloed

lees hier over het Museumstuk van de Maand – ook een Jaap van der Meij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *