Multibeam meting bij strandval

HOLLUM – Het is een bekend verschijnsel, die strandval op het Suudwest. Een natuurfenomeen dat regelmatig terugkomt, zegt Jan Visser van Rijkswaterstaat (RWS). "Ik verwacht dat er ook een multibeam meting zal worden uitgevoerd om een nauwkeurig beeld te krijgen van de onderwatersituatie tot op een diepte van 25 à 30 meter." Rijkswaterstaat verwacht dan een bekend beeld te zien te krijgen. "Maar dat is nog even afwachten," zegt Visser. RWS kent de oorzaak en het enomeen is niet gevaarlijk voor de kustveiligheid. "Maar meten is weten dus ook deze strandval zal intern worden besproken en genanalyseerd." Visser heeft contact met de gemeente over de strandveiligheid. Wandelaars, ruiters en anderen die graag op het strand verkeren moeten veilig hun loopje en ritje kunnen maken. Rondom de strandval van 21 september is een rood-wit lint gespannen.

Multibeam meting

Een multibeam meting wordt gedaan met een multibeam echosounder, die meerdere geluidsgolven onder verschillende hoeken uitzendt. Op die manier kan varend een locatie vlakdekkend in kaart worden gebracht. Met de peildata kunnen 3D kaarten en digitale terreinmodellen worden gemaakt.

Hoog water

De strandval van disdag was woensdag nog goed te zien. Binnen een paar dagen zullen de zandkliffen wegvagen, door inwerking van het hoge water.

Het filmpje laat de situatie van dag 2, woensdag, zien. 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *