Multibeam meting bij strandval

Geplaatst op: 23 september 2021 - Categorie: Wadden & Natuur

HOLLUM - Het is een bekend verschijnsel, die strandval op het Suudwest. Een natuurfenomeen dat regelmatig terugkomt, zegt Jan Visser van Rijkswaterstaat (RWS). "Ik verwacht dat er ook een multibeam meting zal worden uitgevoerd om een nauwkeurig beeld te krijgen van de onderwatersituatie tot op een diepte van 25 à 30 meter." Rijkswaterstaat verwacht dan een bekend beeld te zien te krijgen. "Maar dat is nog even afwachten," zegt Visser. RWS kent de oorzaak en het enomeen is niet gevaarlijk voor de kustveiligheid. "Maar meten is weten dus ook deze strandval zal intern worden besproken en genanalyseerd." Visser heeft contact met de gemeente over de strandveiligheid. Wandelaars, ruiters en anderen die graag op het strand verkeren moeten veilig hun loopje en ritje kunnen maken. Rondom de strandval van 21 september is een rood-wit lint gespannen.

Multibeam meting
Een multibeam meting wordt gedaan met een multibeam echosounder, die meerdere geluidsgolven onder verschillende hoeken uitzendt. Op die manier kan varend een locatie vlakdekkend in kaart worden gebracht. Met de peildata kunnen 3D kaarten en digitale terreinmodellen worden gemaakt.

Hoog water
De strandval van disdag was woensdag nog goed te zien. Binnen een paar dagen zullen de zandkliffen wegvagen, door inwerking van het hoge water.
Het filmpje laat de situatie van dag 2, woensdag, zien. 

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?