MSC Zoe vaart weer

BREMERHAVEN – De MSC Zoe is onderweg van Bremerhaven naar Gdansk. Het schip dat in de nacht van 1 op 2 januari 291 containers verloor boven de Waddeneilanden is woensdagavond vertrokken. Op de Stormkaje in Bremerhaven zijn de beschadigde containers gelost. Dat waren er nog eens rond de 450. Eén container viel in de haven nog overboord, maar veroorzaakte geen gevaar. Er zaten tafellakens in.

De opruimactie van de verloren containers gaat intussen door. De rederij van de MSC Zoe heeft het multi purpose offshore vessel Atlantic Tonjer ingehuurd. Het schip is aan het werk in de Eemsmonding en bij Borkum. De Atlantic Tonjer probeert de containers aan te pikken en aan boord te hijsen. Boven Vlieland ligt het door de rederij ingehuurde schip Alaborg, om de scheepvaart te waarschuwen voor gezonken containers in de drukke vaarroute TSS Terschelling-Duitse Bocht.

Afgelopen dagen werkten de weersomstandigheden niet mee. In het waddengebied stond een stevige westenwind kracht 7 met golven tot 4 meter.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels 238 van 291 containers gelokaliseerd. Daarvan zijn 18 aangespoeld op een van de eilanden, één op Borkum en de andere op de Nederlandse eilanden (één op Razende Bol, drie op Vlieland, vijf op Terschelling, vijf op Engelsmanplaat, drie op Schiermonnikoog). Zeven containers zijn geborgen.

Een groot deel van de containers ligt op twee locaties in en langs de vaarroute. Drie schepen met sonar speuren de route af en lokaliseerden de 220 containers. Het kan zijn dat het meer containers zijn, als de sonar twee aan elkaar gekoppelde containers als één ziet.

Hoe snel de berging van de containers kan worden afgerond, is afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden, scheepvaart, zicht onder water, getijde en ligging, laat Rijkswaterstaat weten. Veiligheidsregio Fryslân coördineert de opruimacties.

Bron: Schuttevaer, RWS, Veiligheidsregio Fryslân

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *