Mopperen met eend tijdens Nationale Voorleesdagen

DOKKUM – Inkipinki uit Heerenveen komt in januari en februari, tijdens de Nationale Voorleesdagen, naar de vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân met de kindertheatervoorstelling Moppereend. De gratis voorstelling is gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2020: Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek. De leesconsulenten van de bibliotheek verzorgen in deze periode voorleesfeestjes bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen uit de regio.

De Nationale Voorleesdagen 2020

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Peuters en kleuters komen in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en hun woordenschat én taalbegrip wordt vergroot. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%). Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB.

Mopperen met eend

Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen maakte poppentheater Inkipinki uit Heerenveen de voorstelling Moppereend. Eend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan. Deze voorstelling is voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en duurt ruim een half uur. De toegang is gratis.

Waar en wanneer?

  • Bibliotheek Dokkum: zondag 26 januari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Buitenpost: maandag 27 januari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Franeker: dinsdag 28 januari, 15.30 uur
  • Bibliotheek St. – Annaparochie: donderdag 30 januari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Hallum: maandag 3 februari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Harlingen: dinsdag 4 februari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Ameland (Nes): woensdag 5 februari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Kollum: donderdag 6 februari, 15.30 uur
  • Bibliotheek Terschelling: zaterdag 8 februari, 10.30 uur
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *