Monstertocht voor PLN

NES – Amelanders werven donoren voor de Monstertocht van Stichting Genetische Hartspierziekte PLN. Die stichting financiert onderzoeken en geeft steun aan PLN-patiënten en lotgenoten. Op Ameland zijn er verschillende families waar PLN aanwezig is. De Monstertocht, vanwege alle speciale maatregelen een alternatieve dit jaar, is op 11 september en er kan nu al gedoneerd worden. Via de website kunt u een donatie doen: www.monstertocht.nl

Stichting PLN kent geen strijkstok. Alle opbrengsten van de fietstocht worden volledig besteed aan onderzoek. Doel is om een betaalbare behandelmethode voor PLN te vinden. "Kosten worden apart gedoneerd door verschillende sponsoren", schrijft Stichting PLN.

De teller staat inmiddels op bijna 28.000 euro en het doel is om 100.000 op te halen.

PLN is de afkorting voor phospholamban, het eiwit dat een belangrijke rol in de calciumhuishouding van de hartspiercellen speelt. Om ons hart te laten kloppen, zijn calciumionen van belang die in en uit de hartspiercellen stromen. 

Stichting PLN: "De mutatie werd in 2010 in Nederland ontdekt en is vermoedelijk spontaan ontstaan tussen 1200 en 1400, bij iemand in het zuidoosten van Friesland. Alle dragers van de mutatie in Nederland stammen af van deze ene Friese voorouder. De ziekte komt dan ook vooral voor in de noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Noord-Holland)." Binnen Friesland is Ameland een van de locaties waar PLN voorkomt.

lees hier meer over PLN

lees hier over PLN op Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *