‘Mir Tsvey’ in Hollum

Ameland Actueel iPhone appHOLLUM – Op zondag 22 januari om 15.00 uur treedt in de Herenwegkerk ‘Mir Tsvey’ op, een duo bestaande uit Josine Franken en Leo Driesenaar. Zij zingen en spelen Jiddische liederen en muziek. ‘Mir Tsvey’ is het Jiddisch voor ‘Wij Twee’.

Het Jiddisch is een taal, die gesproken werd door de Joodse bevolking in Oost-Europa, vanaf de Middeleeuwen tot de jaren veertig van de twintigste eeuw. Het Jiddisch lijkt veel op het Duits, zoals dat gesproken werd in de Middeleeuwen, vermengd met Hebreeuwse en Slavische elementen. Kenmerkend is het melodramatische karakter van de liederen.

Thema’s zijn de zelfspot over de armoede en ellende in de Joodse sjtetls (Joodse dorpen, steden of wijken), het strijdbare uit de arbeidersbeweging, de strijd tegen fascisme en antisemitisme en het verheerlijken van de alomtegenwoordigheid van God.

Albert Einstein zei er ooit over, dat de Jiddische volksliederen de meest oprechte, de diepste, innigste liederen zijn die hij ooit gehoord had. Ze zijn de meest waarachtige uiting van de ziel, de nesjome, van een volk.

De toegang is gratis; bij de uitgang wordt er een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

“Iedereen is van harte welkom!” nodigt de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland ons allen uit.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *