Minister Kamp (VVD) negeert Tweede Kamer en steunt mijnbouw in waddengebied

HARLINGEN – Ruim een maand na zijn bezoek aan Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland laat minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij volledige steun geeft aan de plannen voor gaswinning onder de Waddenzee. Daarmee doet Kamp geen recht aan wetswijzigingen die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen om de schadelijke mijnbouwactiviteiten onder de Waddenzee te stoppen. Een zeer onaangename verrassing voor de eilanders die de minister vorige maand zo gastvrij ontvingen tijdens een werkbezoek.

De Waddenzee is deze maand uitgeroepen tot Nederlands mooiste natuurgebied. Maar de minister die verantwoordelijk is voor de bescherming van dit natuurgebied blijft vasthouden aan het oude mijnbouwbeleid zonder een wakend oog voor de unieke natuurwaarden van de Waddenzee.

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, is verbijsterd door de beslissing van de minister: ‘Fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven om klimaatverandering en zeespiegelstijging een halt toe te roepen. Juist de Waddenzee is extra gevoelig voor een stijging van de zeespiegel. Gaswinning draagt bij aan klimaatverandering en zorgt ook nog eens voor bodemdaling onder de Waddenzee zelf. Een explosieve combinatie waar de wettelijke beschermers voor moeten waken. Als minister Kamp de wensen van de Tweede Kamer op deze manier gaat uitvoeren in dit schitterende natuurgebied is dat het verkeerde signaal op de verkeerde plek. Het betekent denk ik ook dat we ons maar weer moeten voorbereiden op talloze kostbare en tijdrovende juridische procedures over mijnbouw onder de Waddenzee.’

Gaswinning op het eiland Terschelling zelf mag niet meer van de minister. Maar aan de Kamer laat hij weten dat het gas dat onder Terschelling zit gewoon weggehaald mag worden. ‘Totaal onverantwoord’, zegt Annet van Essen, voorzitter van gasTvrij Terschelling. ‘Het gas onder ons eiland is “vies” gas: het heeft heel veel CO2 dat met schadelijke chemicaliën verwijderd moet worden voor je het kan gebruiken en het zorgt voor extra broeikaseffect. Dat past toch niet in natuurgebieden! Ik heb begin oktober met de minister op een huifkar door het natuurgebied gereden. Toen liet hij weten dat wij hadden gewonnen, maar hij doet dus toch waar wij bang voor waren: alleen naar de letter van de wet kijken en niet naar de geest ervan. Die neemt hij dus totaal niet serieus.’

Ook het aardgas vlak voor Schiermonnikoog mag van de Minister gewoon weggehaald worden. Minister Kamp wijst de NAM er bovendien op dat vanaf de bestaande boorlocatie even ten noord oosten van Schiermonnikoog nog twee extra putten geslagen kunnen worden om het veld versneld leeg te trekken. ‘In de brief aan de Kamer beschrijft hij zelf de mazen in zijn eigen Mijnbouwwet waardoor mijnbouwbedrijven als Engie, Tulip Oil, Vermillion en Shell/Exxon (NAM) toch kunnen doen wat de Tweede Kamer eigenlijk wil verbieden. Hij moedigt de maatschappijen aan schuin te boren vanaf locaties net buiten de Noordzeekustzone, dus vanaf 10 km’, zegt Thom Verheul van de Werkgroep Vrije Horizon op Schiermonnikoog. ‘Tijdens zijn bezoek hier beloofde hij nog dat er ten minste op 18,2 kilometer vanaf Schiermonnikoog geboord moest worden. Nederland is dus toch een bananenrepubliek waar de minister aangeeft waar de mazen in de wet zijn om ongewenste mijnbouw toch mogelijk te maken. En hij vergeet zijn eigen toezeggingen. De minister is hard aan pensioen toe. Na de verkiezingen moet er een superminister voor Klimaat komen, die boven alle ministeries staat. Want anders blijft Economische Zaken maar aan rotzooien en niet handelen in de geest van het Klimaatakkoord van Parijs‘, zegt Verheul.

De brief van de minister geeft een inkijkje in de manier waarop hij denkt de nieuwe Mijnbouwwet te kunnen uitvoeren. De nieuwe Mijnbouwwet is nog niet van kracht omdat de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog moet goedkeuren.

Bron: Waddenvereniging

⇒ tik Henk Kamp in bij ZOEKEN om meer over de minister en het bezoek aan de eilanden te lezen

⇒ lees hier 'Hij lult je goudvis het water uit'

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *