Milieuvriendelijke bussen op Ameland

HEERENVEEN – Vandaag hebben VDL Bus & Coach en Arriva Nederland het leveringscontract ondertekend voor 228 gloednieuwe bussen met een totale contractwaarde van 60 miljoen euro. De nieuwe milieuvriendelijke bussen worden onderdeel van de busvloot voor de concessies Limburg en Zuidoost-Fryslân en Waddeneilanden. Voor de Waddeneilanden en de stadsdiensten in Maastricht en Venlo worden 30 elektrische bussen geproduceerd. Naast de contractondertekening presenteerde gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân de eerste Friese bus. Op deze bus staan zo’n 250 gezichten van bekende en onbekende Friezen.

De leveringsovereenkomst van de nieuwe bussen is getekend door Anne Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur Arriva Nederland en Theo Toussaint, hoofddirectie VDL Groep. Anne Hettinga: “We zijn er trots op dat we deze opdracht bij VDL Bus & Coach kunnen neerleggen. Vooral omdat een groot deel van bussen voor de concessie Zuidoost-Fryslân en Waddeneilanden in de provincie Fryslân worden geproduceerd. We hebben al jarenlang goede ervaringen met VDL Bus & Coach als leverancier.”

Duurzaam materieel

Het overgrote deel van de order bestaat uit de VDL Citea LLE. De Citea LLE is een innovatief lichtgewicht concept van een lage instap bus, speciaal bestemd voor de zware condities van het stads- en streekvervoer. Het lage gewicht resulteert in een reductie in het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat de Citea LLE vanwege de lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeuren optimaal toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. Naast de standaard uitvoering VDL Citea LLE 120, is er een kleinere versie ontwikkeld van de Citea LLE, de VDL Citea LLE 99. Deze kleinere versie wordt ingezet in de concessie Limburg. 

Op de Waddeneilanden en in de stadsdiensten Maastricht en Venlo gaat de vervoerder elektrische bussen inzetten. Deze moderne bussen kennen geen uitstoot van schadelijke stoffen en zijn bovendien stiller. Arriva heeft met de provincie Limburg een duidelijke route uitgestippeld waarbij alle bussen en treinen van Arriva in de provincie Limburg binnen 10 jaar elektrisch zijn. 

Onderhoud

VDL Bus & Coach gaat het onderhoud verzorgen van de VDL-bussen in Limburg en van de elektrische bussen op de Waddeneilanden. Het onderhoud van de elektrische bussen van de Waddeneilanden gaat plaatsvinden in Leeuwarden en van de busvloot van Limburg in speciaal hiervoor gecreëerde werkplaatsen in Maastricht, Heerlen en Venlo.

Bijzondere bussen met Friese gezichten voor provincie Fryslân

De eerste nieuwe Friese bus met gezichten is onthuld. De provincie Fryslân en de vervoerder zorgen samen voor een bereikbaar Fryslân, ook in de toekomst. Gedeputeerde Johannes Kramer: “We kinne net sûnder ús reizgers. Dêrom is it moai dat al dizze gesichten no in eareplakje op de bus krigen ha. We wolle reizgers graach ynsjoch jaan yn it gebrûk fan de bus. Want at jo gjin gebrûk meitsje fan dit ferfiersmiddel wurdt it dreech om riden te bliuwen. Dêrom is der in spesjale kaart ûntwikkele wêrop it tal passazjiers per lijn op in gemiddelde wurkdei te sjen is.” De kaart is te vinden op fryslan.frl/reizigersaantallen.

Arriva start met ingang van 11 december dit jaar met de uitvoering van beide concessies.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *