Milieuvriendelijk duinschuiven

NES – Baggerbedrijf Boskalis verwerkt in opdracht van Rijkswaterstaat duizenden kubieke meters zand tot een verstevigd duin langs de noordkant van Ameland. Ter hoogte van Duinoord en Ostrea schuift een uiterst moderne bulldozer en hydraulische kraan het zand tot een versterkte kustlijn. Op het duin wordt helm geplant.

Bij de vaststelling van de ligging van de zandige waterkering maakten destijds zowel gemeente als een aantal particulieren bezwaar. De buitenste duinenrij van het gehele eiland was echter niet sterk genoeg om als waterkering dienst te doen, zodat gekozen is voor een meer landwaarts gelegen waterkering. Vooral bij km 13.2 zat een behoorlijk zwakke plek. Tussen gemeente en een aantal van de bezwaarmakende particulieren is een compromis gevonden.  De zwakke plek bij Nes wordt verstevigd, zodat dit plaatselijke gevoel van "onveiligheid" weggenomen wordt.

Boskalis investeert voortdurend in milieuvriendelijk materieel. In juni 2010 heeft Boskalis de eerste in Europa draaiende milieuvriendelijke, diesel-elektrische bulldozer aangeschaft. De Cat D7E verbruikt 25 tot 30 procent minder brandstof en heeft daarbij een fors lageren uitstoot. De bulldozer werkt op het project te Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *