Midas Dekkers viert herfst op Ameland

HILVERSUM – Op vrijdag 6 april 2018, om 21.05 uur op NPO 2 start bij MAX de gloednieuwe zesdelige serie De Eilanden, waarin Midas Dekkers de kijker op poëtische wijze meeneemt naar de Waddeneilanden. Per jaargetijde brengt de bioloog een bezoek aan één eiland. Midas neemt de kijker op zijn oude Solex mee.

In aflevering één viert hij de lente op Texel, daarna volgen de zomer op Vlieland, nazomer op Terschelling, herfst op Ameland, winter op Schiermonnikoog en als toetje bezoekt hij in aflevering zes Rottumerplaat.

Verlengden van het vaste land?

Lang bestond het plan om de Waddenzee in te polderen. Wegens protest en geldgebrek werd dit geen realiteit. De Eilanden bleven bestaan en vormen vandaag oorden van rust, ruimte en identiteit. Vrijplaatsen. Op het vasteland lijkt alles strak, gejaagd en geregeld. Op de eilanden voelt alles dynamisch aan. Is dat wel zo of zijn de Waddeneilanden gewoon verlengden van het vasteland?

Op zoek naar de Wadden

In De Eilanden neemt schrijver en presentator Midas Dekkers 6 afleveringen én een jaar de tijd om op deze complexe vragen te antwoorden. Per jaargetijde brengt de bioloog een bezoek aan één eiland. Midas neemt de kijker op zijn oude Solex mee. Hij slaat gade en gidst in zijn gekende stijl. Naast rake observaties levert dit door de seizoenen gekleurde portretten van bewoners en hun gebruiken op. Kortom: we gaan samen op zoek naar wat rest van de Waddeneilanden.

Steeds vernuftig visueel en met veel aandacht voor mens, natuur en verhaal. Zo vormt De Eilanden een tijdloos, uiterst poëtisch, maar steeds modern beeld van Nederlands enige archipel. De Eilanden is een zoektocht naar de ziel van en het verschil tussen elk eiland. Hierbij balancerend op de dunne stippellijn tussen romantiek en realiteit.

De Eilanden is vanaf 6 april 2018 om 21.05 te zien op NPO 2. Ameland is op 27 april aan de beurt.

Minst favoriete kind

Dekkers liet zich in De Telegraaf niet zo positief uit over Ameland. Hij betitelde het als 'het minst favoriete kind' en dat komt vooral doordat het eiland de laatste tientallen jaren is veranderd. Kroegjes zijn restaurants geworden met flakkerende flambouwen voor de deur en dat vindt Dekkers niet des eilands en daarom zonde.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *