Eilanders lusten hem wel

LEEUWARDEN – Eilanders mogen hem graag raken. Ze lusten er wel een en ook wel twee of drie. Van alle Friezen drinken de eilanders het meest. En daar wordt geen thee, koffie of water mee bedoeld. Het gaat om de alcoholhoudende dranken.

Maar liefst twaalf procent van de eilanders – het geldt voor Vlielanders net zo als voor Terschellingers, Amelanders en Schiermonnikogers – drinkt per week meer dan 21 (voor mannen) of 14 (voor vrouwen) glazen alcohol.

RTL Nieuws onderzocht daarvoor gegevens van het CBS die het combineerde met data uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de GGZ. Over het algemeen blijken kustgemeenten stevige drinkers te hebben. De bewoners van het Noord-Hollandse Bergen drinken nog net iets meer dan de Friese eilanders, al moet de kanttekening gemaakt worden dat voor de vier Friese eilanden een gemiddelde is genoteerd.

Alcoholinname heeft effect op de gezondheid. Volgens de nieuwste inzichten neemt met het drinken van een glas per dag de kans om eerder te overlijden al flink toe.

Bron: Leeuwarder Courant

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *