Met Pipowagen naar Ameland

BALLUM – Ze kwamen vrijdag 15 juni met hun Pipowagen naar Ameland en wilden vijf dagen blijven. Waar anderen van dromen, pakte deze familie met beide handen aan: een reis maken van vijf maanden in een Pipowagen. 

Het eiland bevalt zo goed, dat Jacko, Judith, Naomi, Dorien en Joran Boomsma uit Den Nul besloten langer te blijven en pas op 27 juni de oversteek terug te maken.

Alleen de overtocht bleek een obstakel, want Quinta het paard mocht niet los op de boot. Judiths broer en schoonzus kwamen speciaal met twee auto’s en een trailer om de wagen en het paard over te zetten.

Sokken

De wagen staat op het terrein van zorgboerderij De Lange Dunen en Quinta maakt regelmatig een uitstapje naar de vuurtoren en het allerliefst naar het strand. Het Belgische trekpaard heeft dikke zwarte sokken en in het zeewater worden die heel goed gewassen. De Belg geniet, net als de baasjes en de kinderen.

Strandrit

Sinds 21 maart zijn ze op pad. Eerst richting zuiden en Zeeland en daarna naar het noorden. Een van de wensen op het reiswensenlijstje was Ameland: het eiland van de rood-witte vuurtoren en Penny’s Shadow. De paardenreddingboot valt in de smaak en ze genieten van een vuurtorenklim. Het allermooist vinden ze de strandritten met Quinta en Maaike, de stand-in  van Shadow uit de film.

Leerplicht

De drie leerplichtige kinderen van 5, 8 en 10, krijgen les in de wagen. Ze hebben speciale toestemming van de leerplichtambtenaar en de ouders moesten beloven dat de kinderen overgaan. Dat lukt, zegt Judith. Meer dan dat. Ze leren zoveel van wat ze meemaken en zien onderweg; dat overtreft alle schoolboekenkennis, maar de reken-, lees- en schrijfoefeningen doen ze ook.

Glimlach

Enkele weken voor het nieuwe schooljaar begint wil de familie weer thuis zijn. Dat wil zeggen, dan moeten ze een thuis maken, want hun huis verkochten ze voor vertrek en inmiddels is er een nieuw huis aangeschaft. Dat moet nog eigen gemaakt worden.

Het is een waardevolle reis, meent Judith. Het leukste van alles vinden ze dat hun Pipowagen bij zoveel mensen een glimlach op het gezicht tovert. Dat geeft over en weer plezier. De allergrootste winst zit hem in de leuke mensen die ze ontmoeten en in de legers hulpvaardige en bijzonder aardige mensen die ze overal in Nederland tegenkomen. Judith en Jacko staan er bij stil, verbazen zich er over en gaan dan met hun drie kinderen over tot de orde van de dag: paard verzorgen, eten, drinken, boodschappen doen, naar het strand, kippen voeren, schoolwerk en genieten met de mensen in de buurt.

Kokopelli

Op de zijkant van de Pipowagen staat een figuur met een fluit. Het is een Kokopelli; een Amerikaans-Indiaans symbool  van vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Hij reist van dorp naar dorp met op z’n rug een zak met zaden. Kokopelli speelt al dansend op zijn fluit. Er zijn rotstekeningen van de Kokopelli gevonden van meer dan 3000 jaar oud. Een leerling van Jacko – Boomsma zit in het onderwijs en nam een half jaar onbetaald verlof – maakte de graffiti tekening op de wagen en het zal u niet verbazen: Jacko speelt fluit.

Pipo de Clown en Mamaloe

Ze hoorden al honderden keren het lied “Pipo de Clown en Mamaloe,…” maar dat verveelt de Boomsma’s niet. Het hoort erbij. Ze snappen het wel en kunnen er om lachen.

Eind juni vertrekken ze naar Groningen en Drenthe en op 21 juli spannen ze Quinta definitief uit.

>>> op het filmpje is te hoeveel plezier Quinta in het avontuur heeft

>>> lees hier het blog van de Weultjes

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *