Met het zelfde gemak gooi je het in je asbak

DEN HAAG – Sinds 1 juli geldt het rookverbod voor alle restaurants en bars in Nederland, wat hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot een toename van sigarettenpeuken in steden, in natuurgebieden en op stranden.
De Surfrider Foundation Europe Chapter Holland, ondersteund door Stichting Nederland Schoon en Stichting De Noordzee, voert campagne tegen het weggooien van sigarettenpeuken in het milieu, door het uitdelen van afsluitbare asbakjes op en rond de Nederlandse stranden. Stichting Nederland schoon is blij met deze campagne en denkt dat het mooi aansluit bij de wedstrijd voor het Schoonste strand die ze ook dit jaar weer organiseert. De campagne gaat van start op vrijdag 25 juli op de stranden van Bloemendaal, Scheveningen en Wijk aan Zee.

Peuken zijn zeer moeilijk te verwijderen van stranden en breken zeer traag af (1-2 jaar, soms wel 15 jaar). De filters worden door zeedieren aangezien als voedsel. Ze worden gevonden in magen van walvissen, dolfijnen, zeevogels en schildpadden. Filters bevatten naast teer, verschillende gevaarlijke stoffen zoals cadmium, lood en arsenicum. Als ze nat worden zullen deze stoffen langzaam het milieu in lekken. Uit proeven blijkt dat een filter in acht liter water in staat is alle aanwezige watervlooien te doden.

Surfers zullen tijdens de drukke zomerdagen op het strand afsluitbare asbakjes gaan uitdelen en het publiek informeren over de gevolgen van rondzwervende filters en peuken. Het doel van deze actie is om naast het vergroten van het bewustzijn, een duurzame oplossing aan te dragen. De actie is de start van een langere campagne, waarin de ecologische gevolgen van rondzwervende peuken en filters onder de aandacht worden gebracht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *