Met Frisschen Moed legt nieuwe natuurijsbaan aan

NES – Amelander schaatsvereniging met Frisschen Moed legt een nieuwe natuurijsbaan aan. In het recreatiegebied De Vleijen maken zij een ondiepe watervlakte die bij temperaturen onder de 0ºC snel bevriest. In de zomerperiode kan het veld gebruikt worden voor andere sport- en spelactiviteiten. Voor dit project ontvangt de ijsvereniging € 10.112,- subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns. De totale investering bedraagt ruim € 25.000. 

De ijsvereniging van Nes maakt ’s winters gebruik van een watervlakte, annex natuurijsbaan, met een diepte van 1.80 meter. Het duurt lang voordat hier tijdens een vorstperiode veilig op geschaatst kan worden. Het plan is dan ook om in de bestaande recreatieweide een gebied uit te graven tot 65 cm diep. Vervolgens wordt er een pakket van 30 cm klei op aangebracht. Hierdoor is de kom, die met water gevuld kan worden, min of meer waterdicht. Op deze ondiepe watervlakte kan ‘s winters eerder en veilig geschaatst worden. Ondanks de zachtere winters van tegenwoordig, kan de Amelander jeugd zo ook kennis maken met de schaatssport. Het plaatsen van een hek om gemotoriseerde voertuigen op de weide tegen te gaan en het aanschaffen van mobiele verlichting, maken de natuurijsbaan compleet.

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns weer open

“Ynwenners mei in goed inisjatyf foar it ferbetterjen fan de leefberens op harren eilân, kinne fan 17 maaie oant en mei 14 juny wer subsudzje út it Iepen Mienskipsfûns oanfreegje” vertelt gedeputeerde Johannes Kramer. Met deze subsidieregeling helpt de provincie Fryslân initiatieven vanuit de mienskip uit te voeren. Het Gebiedsplatform adviseerde in de eerste subsidieronde van 2016 positief over diverse projecten op de Friese Waddeneilanden. De totale investering in de leefbaarheid bedraagt ruim € 370.000,-. In de tweede subsidieronde van dit jaar is € 1,2 miljoen subsidie beschikbaar voor heel Fryslân. Kijk voor meer informatie over het Iepen Mienskipsfûns en het aanvragen van subsidie opwww.streekwurk.frl/imf.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *