Memory Lights voor oorlogsgraven op Ameland

NES – Elk jaar op Kerstavond ontfermt Sjouke Wijnberg zich over de graven van de geallieerde oorlogsslachtoffers. Hij heeft een doos met 80 lichtjes die hij voor de stenen van de gevallen piloten, boordschutters en kapiteins zet. Ze zijn geboren in Canada, Polen en Nieuw Zeeland en werden niet ouder dan 20, 27 of 31 jaar. Jonge mannen die hun leven gaven voor de strijd in de Tweede Wereldoorlog, die werden getorpedeerd, op een mijn liepen en werden beschoten.

De 72 oorlogsgraven op het kerkhof bij Nes en het oorlogsmonument bij de hervormde kerk in Hollum krijgen Memory Lights, ter nagedachtenis aan en uit respect voor de geallieerde gevallenen. Op het Nesser kerkhof liggen de mannen begraven die sneuvelden en aanspoelden op het eiland. Sjouke Wijnberg uit Hollum, gelieerd aan de vereniging Keep them Rolling, zet in 2019 voor het vijfde achtereenvolgende jaar de lichtjes op de graven. Na Kerstmis haalt hij ze weer op, om ze volgend jaar voor Kerst opnieuw te plaatsen.

Elk jaar neemt Wijnberg een van zijn kleinkinderen mee die hem helpt met het neerzetten van de lichtjes en ondertussen wat van de geschiedenis meekrijgt. Deze keer werd hij op het kerkhof bij Nes aangesproken door Amelanders die het graf van een van hun geliefden bezochten. Ze rekenden al een beetje op de komst van de kaarsjes: "We dochte al, wanneer sille de kea'skes weer komme."

→ Bekijk hieronder het filmpje van de plaatsing van de Memory Lights op het kerkhof bij Nes.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *