Meer gaswinning onder Ameland

Geplaatst op: 23 maart 2013 - Categorie: Alles & Algemeen

Boortoren

DEN HAAG - De Staatscourant publiceerde gisteren drie besluiten over gaswinning in en rond de Waddenzee. Er mag meer gas gewonnen worden, laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten. De locaties waar de NAM een tandje bijzet zijn Lauwersoog, Vierhuizen, Moddergat, Anjum en Ameland. Het besluit zat er aan te komen nu Groningen beeft onder de aardbevingen en de roep om het grote Groningveld-veld te ontzien luider wordt.

Het besluit betekent dat er van onder de Waddenzee en omgeving 15 miljard kubieke meter gas extra wordt gehaald in de komende 20 jaar. In sommige gevallen betekent dat een verdrievoudigde productie, schrijft de NRC. De NAM is al aan de extra winning begonnen.
De NAM zegt dat de bodemdaling het afgesproken maximum van 6 millimeter per jaar niet zal overschrijden. Zakt het wad toch meer dan gaat de kraan dichter of helemaal dicht.
Voor Groningen heeft de NAM 100 miljoen gereserveerd voor vergoeding van aardbevingschadeschade. De laatste aardbeving bij Ameland was op 21 maart 2005. De beving had een kracht van 1.8.

Minister en NAM zeggen alletwee dat de extra winning onder de Waddenzee niet leidt tot zuiniger winning van het Groningen-veld.

>>> lees hier de artikelen die in de special Ameland en Aardgas staan

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?