Marc Jager stort zich in de vaargeul

HOLWERD – Marc Jager is aangesteld als procesbegeleider in het open planproces over de vaargeul. Dat meldt minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Jager is voormalig lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen.

De vaargeul is al jaren een kwelling voor wie op tijd aan de overkant wil zijn. Om vaart achter het boven water krijgen van een oplossing, ging in juni van dit jaar een bus vol Amelanders naar Den Haag. Daar was een ronde tafel gesprek met Tweede Kamerleden. Twee van hen, Lutz Jacobi en Aukje de Boer, dienden daarna een motie in de Kamer in om de kwestie zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. De minister liet eind september weten dat een oplossing er zeker niet snel komt en zegde een 'open planproces' toe. Dat proces is gaande en daar praten Ger van Langen van Wagenborg en Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, Rijkswaterstaat en het ministerie in mee.

De rederij verwijt Rijkswaterstaat, de beheerder van de vaargeul, dat ze de geul te smal en ondiep houdt. Rijkswaterstaat, op haar beurt, werpt Wagenborg voor de voeten dat de veerboten te groot zijn. Een oplossing zou gevonden kunnen worden in het doorsteken van een zandbank, maar dat kost veel geld en gaat tegen de regels in die gelden voor het natuurgebied dat de Waddenzee is. Een aanpassing van de dienstregeling is ook een optie.

De minister verwacht dat Marc Jager midden volgend jaar iets op papier heeft waar Ameland en de rederij mee kunnen varen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *