Man overboord

IJMUIDEN – Vanochtend rond 09.00 uur raakte in de Zoutkamperlaag (Waddenzee) een man overboord van een werkboot. De man raakte bij het ankeren verstrikt in een tros en werd mee naar de diepte getrokken. Drie reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij rukten uit, met aan boord medisch personeel. De drenkeling is boven gehaald en gereanimeerd, en vervolgens door de reddingboot van Schiermonnikoog in Lauwersoog aan land gebracht. Daar werd de man, ernstig onderkoeld, overgedragen aan een gereedstaande ambulance en naar Groningen vervoerd.

Op de eerste melding alarmeerde het Kustwachtcentrum de KNRM-reddingboten Koning Willem I en Edzard Jacob van Schiermonnikoog, alsmede de reddingboot Annie Jacoba Visser van Lauwersoog. Die laatste wachtte met uitvaren totdat het tevens gealarmeerde ambulancepersoneel aan boord was. De Koning Willem I ging direct ter plaatse, de Edzard Jacob nam de huisarts van Schiermonnikoog mee aan boord.

Collega’s van de man slaagden erin hem buiten bewustzijn boven water te halen en startten direct de reanimatie. Bij aankomst van de Koning Willem I werd de reanimatie overgenomen door de redders. “De man vertoonde nog tekenen van leven, dus hebben we alles op alles gezet”, aldus Gert-Jan Klontje, schipper van de Koning Willem I. Die reddingboot nam de man ook aan boord, om met spoed koers te zetten naar Lauwersoog. Daar stond een ambulance klaar om de man naar het UMCG in Groningen te vervoeren. “We zullen moeten afwachten hoe het met hem afloopt”, reageert Klontje. “We hebben gedaan wat we konden. De man heeft lang onder water gezeten en was ernstig onderkoeld, maar vertoonde bij ons aan boord tot het laatst toe tekenen van leven”.
Bron: KNRM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *