Maart tot nu toe niet eerder zo windrijk

WAGENINGEN – Maart verloopt tot nu toe zeer zacht, nat en bijzonder windrijk. Gemiddeld over het land waaide het tot 18 maart met 28,4 km/u tegen 19,4 km/u normaal en dat is een record. Het oude record stond al ruim 100 jaar en stamt uit 1913 met gemiddeld 27 km/u. Met landelijk 99 mm is het tevens nu al de op vier na natste maart sinds het begin van de metingen. De bordjes zijn verhangen, komende dagen is het droog, rustig en zacht lenteweer met vrijdag in Limburg ruim 19 graden.

Sinds het begin van de landelijke windwaarnemingen in 1909 was maart volgens MeteoGroup niet zo onstuimig als dit jaar over de periode 1-18 maart. Vanaf morgen neemt de wind dankzij de komst van een hogedrukgebied flink af. Hierdoor houden we deze twijfelachtige koppositie niet zo lang vast, maar een top-10 notering lijkt nu al waarschijnlijk. 

Kletsnat en toch nog zeer zacht

Hoewel de wind en neerslag het voor het gevoel vaak onaangenaam maakten, is het toch weer veel zachter dan gebruikelijk geweest in de afgelopen weken. Zo ligt de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt tot nu toe op 8,0 graden tegen 5,5 graden normaal over de periode 1-18 maart. Deze forse afwijking van 2,5 graden werd alleen in 1957, 1977, 1997 en 1991 overtroffen. In dat laatste jaar was het gemiddeld 9,6 graden. 

De zachte maart hebben we vooral te danken aan de extreem zachte nachten. Niet eerder lag de gemiddelde minimumtemperatuur zo hoog als dit jaar met 5,5 graden. Normaal vriest het nog acht nachten in maart. Dit jaar staat de teller in De Bilt nog steeds op nul! Alleen in 1912 kwam het de eerste 18 maartdagen ook niet tot vorst. Daar komt komende nacht overigens verandering in, want het kan op grote schaal licht vriezen.

Slechts vier keer natter

Met gemiddeld over het land circa 99 mm is maart nu al de op vier na natste maart sinds het begin van de landelijke neerslagmetingen in 1906. Normaal valt in de hele maand 68 mm. In 2008 was maart voor het laatst natter met 117 mm. Ook toen stond er veel wind. Komende week blijft het overwegend droog en in de laatste maartweek wordt ook niet veel neerslag verwacht. De kans is dus klein dat we in de top-3 komen. 

Boven 2008 vinden we alleen 1988 met landelijk 118 mm, 1914 met 125 mm en 1981 met 130 mm. De natste plek van het land is Vaals met 143 mm. Niet alleen in Zuid-Limburg is het kletsnat, ook op de Veluwe, rondom het IJsselmeer en in Friesland, Drenthe en Groningen is regionaal meer dan 130 mm gevallen.

Kalm en droog lenteweer op verkiezingsdag en start astronomische lente

Men hoeft zich woensdag door het weer niet te laten weerhouden om te stemmen, want het is deze dag rustig lenteweer met een mix van wolkenvelden en zon. Het blijft overal droog en het is aangenaam zacht met 11 graden aan zee en 14 in het binnenland.

Precies wanneer de astronomische lente van start gaat woensdag, breekt een periode met rustig lenteweer aan waarbij de temperaturen oplopen. Zo wordt het donderdag in het binnenland op grote schaal ruim 15 graden. Vrijdag doen we er nog een schepje bovenop met 18 of 19 graden in Brabant en Limburg. Een afgeronde 20 graden is zelfs niet uitgesloten. De zon laat zich daarbij geregeld zien, dus dat is goed toeven in de tuin. 

lees hier over de lente

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *