Maandag sneeuw na recordwarme eerste week maart

WAGENINGEN – Koudere lucht stroomt dit weekend ons land binnen en in de nacht van zondag op maandag valt regionaal sneeuw. Dit terwijl de eerste week van maart nog recordwarm was met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden tegen 4,8 graden normaal. Het warmterecord is te danken aan bijzonder zachte nachten die we hadden over de eerste zeven dagen van maart. Normaal wordt deze gemiddelde temperatuur pas half april gemeten.

Na het extreem warme winterweer eind februari, voelt het deze dagen door wind en regen veel minder aangenaam aan. Toch is de eerste maartweek volgens MeteoGroup extreem warm verlopen en dit is vooral te danken aan de zachte nachten. De gemiddelde minimumtemperatuur in De Bilt ligt deze maand tot nu toe op circa 6 graden, normaal is dit iets boven het vriespunt. Daarmee is het oude record uit 1922 met een halve graad aangescherpt. 

Voor het eerst in 5 weken weer te koud

Dit weekend worden de bordjes verhangen en stroomt in een stevige westelijke stroming frissere lucht ons land binnen. Zondag wordt het voor het eerst sinds 5 februari weer te koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen 5 graden in het noorden en 9 graden in het zuiden. Alleen langs de Belgische grens kan het kwik nog in de dubbele cijfers uitkomen, maar maandag is het slechts een graad of 7. Tijdens buien valt de temperatuur lager uit.

Maartse buien met hagel, onweer, zware windstoten en sneeuw

Vandaag trekken al enkele stevige buien over het land met plaatselijk windstoten tot 90 km/u, maar morgen wordt het vooral in het zuiden nog een stuk onstuimiger. Aan de Zeeuwse kust kan het in de loop van de ochtend tot begin zondagmiddag stormen en tot diep in Brabant en Limburg wordt de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij komen op grote schaal zware windstoten voor van 75 tot 100 km/u. In Zeeland en de Limburgse heuvels zijn uitschieters mogelijk boven 100 km/u! In de noordelijke helft van het land is het dan nog relatief rustig en trekt de wind pas later in de middag aan. Langs de hele kust wordt de wind dan stormachtig met zware windstoten.

Het is zondag buiig en in de loop van de dag krijgen de buien een steeds winterser karakter met hagel en smeltende sneeuw. Ook komt hier en daar een klap onweer voor. In het zuiden is de kans op wat zon het grootst. In de avond en nacht daalt de temperatuur in het binnenland tot dicht bij het vriespunt. Buien gaan dan vaak met (natte) sneeuw gepaard en vooral in hogere delen van het land, zoals de Limburgse heuvels of de Veluwe, kan het even wit worden. Maandag is de lucht op 5 km hoogte -40 graden. Daardoor houden de winterse buien ook overdag aan. 

lees hier over Waddenweer

lees hier meer over de Lente

lees hier mer over de Winter

lees hier meer over Weerfenomenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *